Samozřejmě nemusíme tapetovat celý byt. Tapetou ozvláštníme třeba jen stěnu za jídelním koutem, holou zeď za sedací soupravou v obýváku, pracovní kout nebo stěnu za čelem postele. Na trhu je k sehnání celá škála různobarevných a zajímavě vzorovaných tapet z mnoha materiálů. Mezi základní druhy patří papírové, vliesové, vinylové, sklovláknité nebo přetiratelné tapety. Stěnu může oživit také fototapeta nebo tapeta s 3D efektem. Každý typ má své plusy i minusy.

„Papírové tapety jsou prodyšné a mají nízkou pořizovací cenu, ale jsou náročnější na nalepení. Nejvíce oblíbené vliesové tapety jsou prodyšné, odolné, částečně omyvatelné a zajišťují tepelnou i zvukovou izolaci. Nejodolnější jsou tapety vinylové, které dokážou překrýt i drobné nerovnosti a bez problémů je nalepíte na jakýkoliv podklad. Nejsou však prodyšné, a proto se nehodí do ložnic a dětských pokojů,“ popisuje Tadeáš Tenkl, odborník z oddělení tapet a dekorací v projektových marketech Hornbach.

Pozornost je třeba věnovat i podkladu. Stěna, kterou se rozhodnete tapetovat, by měla být v prvé řadě rovná. Jen dokonale rovný povrch je zárukou bezproblémového lepení. Olupující omítka se seškrábe, veškeré praskliny zatmelí, nerovnosti zahladí a případné staré tapety vhodným způsobem odstraní. „Nejvíce práce s odstraňováním zaberou papírové tapety, které je potřeba dokonale navlhčit horkou vodou. Pomoci také může tekutý odstraňovač tapet nebo obyčejný ocet smíchaný s vodou v poměru 1:1,“ radí Tadeáš Tenkl z Hornbachu. Naopak nejsnáze se sundají tapety vliesové, které lze jen opatrně odspodu stáhnout.

Připravená stěna by měla být suchá a čistá, zbavena veškerých mastných skvrn i plísně. Savý povrch před tapetováním důkladně napenetrujte a nechte schnout minimálně 6 hodin, nesavý odmastěte.

Při lepení papírových tapet se lepidlo nanáší na rubovou stranu tapety i na stěnu. V případě tapet z vinylu se lepidlo nanáší jen na tapetu, při lepení vliesových se nanese pouze na stěnu.

Tapety se lepí odshora dolů a těsně vedle sebe (na sraz). „Vzniklé vzduchové bubliny vytlačujte od středu do stran,“ radí Tadeáš Tenkl. „Pro dodržení návaznosti vzoru zachovejte dole přesah 5 cm. Při stříhání se vyplatí přesné měření a preciznost. Pro kontrolu stěny může pomoci vodováha a závěsná olovnice.“ Samozřejmostí pro perfektní výsledek jsou ostré nůžky.