Je to pochopitelné. Ne každý má čas na to, aby dojížděl každý týden na chatu, sekal tam trávu, opravoval, přestavoval. A tak roste obliba apartmánů, které mohou fungovat jako odpočinkové místo a stejně tak se dají pronajmout, takže se i investované náklady pomalu vrací.

Minimální změny

Architektka Gabriela Boroky dostala zadání pro změnu interiéru, kde by se dalo bydlet klidně ve čtyřech dospělých osobách celoročně, ale přitom by měl být využíván spíš rekreačně. Jelikož jde o bytový projekt, změn se moc udělat nedalo. A tak pro lepší využití prostoru tu byly vybourány dveře v jídelní části a nahrazeny posuvnými do pouzdra. Pak ještě proběhla dílčí úprava elektroinstalace, ale to bylo všechno. I odpady zůstaly na svém místě, takže jim musela být přizpůsobena kuchyňská linka.

Náročnějším zásahem bylo spojení dvou výškově rozdílných podlahových krytin, kdy se vinylové pásy z obývacího pokoje nepravidelně zakusují do hexagonální dlažby v kuchyňské části. V celém interiéru se promítají barvy v bílo-šedo-černém spektru, doplněné o výrazný prvek dubu. Akcentní zelená barva je zastoupená pouze rostlinami.

Útulnost apartmánu pak násobí do skříňky zabudovaný biokrb. Veškerý nábytek je autorský, navrhovaný s ohledem na dvojí funkčnost apartmánu. Ve skříních je tak např. pamatováno na odkládací plochy pro kufry. Nebo v malé předsíňce na místo pro obuv. Pro lyžařské vybavení je určená samostatná místnost s vyhříváním.

  • Autor interiéru: GB DESIGN / Gabriela Boroky
  • Foto: Interiér roku

INTERIÉR ROKU

Do dalšího ročníku soutěže se mohou hlásit architekti a designéři z České republiky a Slovenska. Vítězové budou vyhlášeni 2. 4. 2019 na kongresu Living Forum v pražském Centru současného umění DOX. Jeho tématem je tentokrát „Luxus a budoucnost versus štěstí“. Mediálním partnerem Interiéru roku je Dům a zahrada.

http://www.interierroku.cz/