V jídelnách a jídelních koutech vídáme nejčastěji svítidla závěsná, která se dají v ideálním případě polohovat pro případ, že ke stolu zasedne vysoká návštěva a stínítko sahá až k úrovni jejích očí. Praktická je také možnost nastavit různou intenzitu světla. Jsou příležitosti, kdy u večeře uvítáme intimnější, tlumené osvětlení, jindy zase potřebujeme světlo co nejjasnější, abychom například snadno vypreparovali všechny kosti z ryby. V každém případě by ale světlo nad jídelním stolem nemělo být příliš ostré, aby nás neoslňovalo. Volíme raději teplé bílé, které je přirozenější než studené a našemu obličeji i víc sluší.

Další předností teplého světla je, že dodává chutnější vzhled konzumovaným pokrmům. Z tohoto důvodu také dbáme na správně zvolenou barvu stínítka, jež výslednou barvu světla může ovlivnit. Namodralý tón brambor asi nebude působit příliš vábně; přednost tedy mají stínítka v neutrálních a teplých barvách.

Tvar a design by měl ladit nejen s jídelním stolem, ale s celkovým stylem místnosti, ve které hodujete. Obecně platí pravidlo, že do menších místností s nízkým stropem vybíráme menší, nenápadnější osvětlení, ve velkých prostorách pak upřednostníme svítidla výrazná.

Atypické tvary a neobvyklé materiály mohou působit velice moderně a přitažlivě, při jejich nákupu se ale vždy zajímejte o možnost jejich údržby. Například papírová nebo látková stínítka se hůře čistí a zachycený prach vám může padat do jídla. Není proto od věci zachovat věrnost klasice a sáhnout raději po sklu, kovu nebo kvalitním plastu.