Koupelnové předložky by měly splňovat několik funkcí. Nejdůležitější z nich je jejich izolační a bezpečnostní funkce. Znáte to jistě sami. Když z vyhřáté vany nebo sprchy vylezete a postavíte se přímo na studenou dlažbu v koupelně, není to zrovna ten nejpříjemnější pocit. Koupelnové předložky izolují chlad z podlahy a navíc zabraňují tomu, abychom uklouzli na mokrých dlaždicích a přivodili si úraz. Jejich spodní strana je totiž tvořena gumovým, protiskluzovým materiálem, který přilne k podlaze, a proto se na ni bez obav můžete postavit a předložka vám nepodjede pod nohama. Pozor však, pokud kupujete koupelnový kobereček, ten tuto spodní protiskluzovou vrstvu mít nemusí!

Pohodlí je také důležité

Kromě praktických funkcí však od předložky také očekáváme, že se nám na ní bude příjemně stát. Volba materiálu je proto důležitá. Můžete vybírat z bavlny, která je velmi hebká a příjemná na dotek, má skvělou savost, což ocení zejména rodiče malých dětí, které mají občas tendenci „vytopit koupelnu“. Mezi další přírodní materiály patří rovněž vlna nebo hedvábí. Všechny tyto materiály se zpravidla kombinují se syntetickými vlákny, která pomáhají, aby si předložka dlouho udržela tvar, barvu a nelínala.

Mezi dražší a luxusnější materiály patří dutá polyamidová vlákna nebo polyakrylová mikropříze. Tyto materiály se dobře a snadno udržují, dutá vlákna vracejí předložku do původního stavu i po větší zátěži. Předložky z těchto materiálů jsou jemné a zároveň velmi pružné.

Některé předložky jsou jednoduché, s nízkým hladkým vlasem, jiné mají vysoký vlas, který umožňuje lepší savost. Existují i předložky s 3D efektem, který zároveň funguje jako masáž chodidel. Výběr je na vás podle toho, co je vám příjemné, a také podle toho, kolik chcete do předložky investovat. Jejich ceny se totiž pohybují od několika set korun až do tisíců.

Nezapomínejme na design

Samozřejmě, že předložky kromě praktických funkcí splňují i dekorativní, designovou úlohu. Zejména jejich barva, ale i tvar mohou koupelnu příjemně doladit. Jaké barvy a tvary se hodí?

Úplnou klasikou jsou obdélníkové předložky, které pokryjí poměrně velkou plochu, takže se nemusíte mačkat na malém kousku látky, ale pohodlně se postavíte na velkou plochu. Oblíbené jsou také kruhové nebo jinak tvarované předložky, které se hodí do menších prostor. Děti milují předložky ve tvaru zvířat, květin, kamenů nebo různé jiné geometrické tvary.

Co se týče barevnosti, nejoblíbenější jsou podle prodejců jednoduché či jemně vzorované předložky pastelových barev, které zpravidla dolaďují v tónech interiér koupelny. Ale opět záleží na vašem vkusu. Můžete si naopak vybrat předložku výrazně barevnou, která oživí jednotvárnou místnost. Do tmavších koupelen se doporučují světlé předložky, jež místnosti opticky prosvětlí, do světlých či bílých koupelen se naopak výborně hodí tmavá předložka, jež dotvoří barevný kontrast.

Opět můžete vybírat i z různých vzorů, oblíbené jsou květinové a obecně přírodní motivy, obrázky pláží s mušlemi, hvězdicemi a kameny, zvířecí motivy či velké geometrické vzory.