Na rozdíl od oblečení nelze boty jednoduše vyprat v pračce, přesto je máme denně na nohou, a měli bychom proto jejich čištění a údržbě věnovat neméně času. Péče o boty není žádná velká věda a výsledkem bude větší komfort při jejich každodenním nošení.

Nejprve boty očistěte a usušte

V první řadě je třeba boty nechat dobře vyschnout a důkladně je zbavit nečistot. Mokré boty nechte vysušit při pokojové teplotě, na vzdušném místě, ale ne u topení, protože intenzivní sálavé teplo může některé materiály, zejména kůži, poničit a rozpraskat. Boty by měly být dobře vyschlé, takže pokud máte více párů zimních bot, střídejte je, aby každé stihly zcela vyschnout. U kožených bot je to až 24 hodin, kdy se vlhkost z kůže opravdu odpaří. Ve vlhkých botách totiž snadno může dojít k výskytu plísní.

Pokud jsou boty od velkých nánosů bláta, umyjte je hadříkem a vlažnou vodou. Drobnější nečistoty odstraňujte pomocí kartáče nebo vlhkého hadříku podle materiálu, z něhož jsou boty vyrobeny. Hladkou kůži a imitaci kůže čistěte kartáčem, speciální kartáč s jemnými štětinkami nebo pryž je třeba použít na broušenou kůži (tzn. semiš či velur). Textilní boty můžete čistit vlažnou vodou a hadříkem či houbičkou. Na obtížné nečistoty můžete zakoupit speciální čisticí pěny, které boty důkladně vyčistí, a přitom je příliš nenamočí. Co nejrychleji vždy z bot odstraňte bílé mapy, které se na povrchu objeví. Jedná se o zbytky chemické soli, kterou se sypou chodníky proti námraze a k roztání sněhu. Chemická sůl je velmi agresivní a na boty má opravdu devastující účinky.

Kromě čištění boty ošetřujte

Čištění je velmi důležité pro údržbu bot, ale naprosto nestačí. Je třeba boty také ošetřovat, aby materiál nevysychal, neztrácel svoji pružnost a nepraskal. Na kožené boty používejte speciální ošetřující krémy či vosky, které nanesete, vetřete do kůže a necháte alespoň přes noc zaschnout. Na všechny boty existují speciální impregnační spreje či krémy. Můžete je zakoupit v obchodech s obuví i v některých drogeriích. Impregnaci vždy zakupte takovou, která je určena přímo na materiál, z něhož máte boty vyrobené. Správně by se měla impregnace na boty nanést ještě před jejich prvním použitím, a to tak, že během tří dnů boty vždy postříkáte a necháte sprej zaschnout. Pokud máte pocit, že vaše boty ztrácejí odolnost proti vodě a usazování nečistot, opět použijte impregnaci během pravidelné údržby obuvi.

Nezapomeňte ani na vnitřek bot

Nejen povrch bot je třeba pravidelně ošetřovat, ale vzhledem ke každodennímu nošení byste se měli zaměřit i na vnitřek bot. Pokud máte boty na nohou celý den, může se stát, že večer nepříjemně zapáchají, jak se v nich noha potí.

V první řadě noste boty podle toho, jaké je venku počasí. Luxusní kozačky sice vypadají skvěle, ale je-li venku 10 ºC nad nulou, může se stát, že se v nich nohy budou nadměrně potit, a vlhkost v botách vede k usazování plísní, které mají negativní vliv i na vaše nohy.

Do bot používejte speciální antibakteriální spreje, a to alespoň dvakrát týdně. Sprej boty ochrání před výskytem plísní i před nepříjemným zápachem. Pokud nechcete používat další chemii, můžete zkusit domácí prostředek, a to buď jedlou sodu, kterou nasypete večer do bot a necháte přes noc působit, nebo do bot nastříkáte slabý roztok octové vody a opět necháte působit alespoň tři až čtyři hodiny. Do bot můžete zakoupit i speciální antibakteriální vložky, které seženete v obchodech s obuví.