Dnes je celý proces saunování uživatelsky mnohem snadnější a hlavně komfortnější. Kvůli saunování již není nutné ani vytáhnout paty z domu. Saunu je možné postavit na vlastní zahradě a případně i v bytě. Pro umístění přímo v domácnosti je však vhodnější infrasauna. A jaký je vlastně rozdíl mezi saunou a infrasaunou?

Sauna funguje na principu nepřímého působení tepla. Žhavá kamna ohřívají vzduch, ten posléze působí na pokožku, přes kterou se zahřeje tělo. Infrasauna používá infračervené záření pro přímé prohřívání lidských tkání do přibližné hloubky 4 cm. Zářiče jsou nastaveny tak, aby směřovaly přímo na tělo a prohřívaly jej.

Oba druhy saun tedy prohřívají tělo, ale každá jiným způsobem. U infrasaun a saun se liší i způsob saunování. Zatímco ve finských saunách se používá systém cyklů, ve kterých se střídá pobyt v sauně s ochlazením, v infrasauně se tělo zahřívá 30-45 minut v kuse a poté se neochlazuje, stačí pouze sprcha. Předehřátí tradiční sauny v závislosti na její velikosti trvá minimálně hodinu, předehřátí infračervené kabiny za pokojové teploty oproti tomu zabere pouhých pár minut.

Infračervené paprsky dosahují teploty vzduchu kolem 45-60 °C, tradiční sauna pracuje s teplotou v rozmezí 90-105 °C. Nižší teploty vzduchu v infrasauně jsou důležité pro osoby s kardiovaskulárními onemocněními, protože rizika vyplývající z těchto zdravotních neduhů se při vysokých teplotách v tradičních saunách zvyšují. Stejně tak přijatelnou teplotu vzduchu infrasauny ocení i lidé, kterým nevyhovuje hutné horko saun klasických.

Kvalitní infrasauny, profesionální přístup k prodeji a příznivé ceny poskytuje Marimex, obchod s pětadvacetiletou tradicí na českém trhu. Společnost charakterizuje neustálý vývoj pro maximální komfort zákazníků. Pravidelně zdokonalované technologie přináší i pro letošní zimní sezonu něco navíc.

Novinky, stávající nabídku i příslušenství k infrasaunám si můžete prohlédnout na www.marimex.cz, osobně v kamenné prodejně v Praze anebo u obchodních partnerů společnosti.