Dohady nad tím, které prkénko je v kuchyni lepší a z hlediska hygieny vhodnější, už trvají mnoho let a zřejmě jen tak neskončí. Zastánci dřevěných prkének na krájení nedají dopustit na původní, přírodní výrobky s tím, že jsou zdravější, jejich odpůrci tvrdí, že póry v dřevu se špatně udržují a nečistoty v něm zůstávají.

Dříve se věřilo, že bakterie usazené v drobných nečistotách vzniklých po krájení potravin se spíše usazují v dřevě a špatně se odstraňují z drobných pórů, které se v dřevěném prkénku vyskytují. Předpokládalo se, že z plastu se nečistoty odstraňují snáze, a proto je usazování škodlivých bakterií v podstatě znemožněné.

Podle laboratorních testů se však ukázalo, že to nemusí být pravda. Například v laboratořích na univerzitě v Madisonu prováděli vědci pokusy s bakteriemi salmonely a listerie. Nanesli bakterie na dřevěné a plastové prkénko a zkoumali jejich působení. Zatímco na dřevěném podkladu během tří minut téměř všechny bakterie uhynuly, na plastovém podkladu uhynulo jen mizivé množství. Nelze přesně vysvětlit důvod, proč tomu tak bylo, ale předpokládá se, že ve dřevě jako v přírodním materiálu jsou obsažené látky, které mikroorganismy zabíjejí.

Pokud tedy používáte dřevěné prkénko, klidně mu zůstaňte věrní. Jeho výhodou je nejen to, že malý prohřešek při jeho údržbě není tak nebezpečný jako v případě plastového prkénka, ale také to, že dřevěný materiál je měkčí a mnoha lidem se na něm lépe pracuje.

Nicméně ani u plastu, ani u dřeva nesmíte zapomínat na kvalitní čištění. Výhodou plastového prkénka je to, že jej jednoduše můžete umýt v myčce, zatímco dřevo do myčky nepatří, protože se mnohem rychleji opotřebovává a ničí. V tom případě využijte kartáček, kterým snadno vyčistíte i hlubší rýhy a póry, které na prkénku po krájení zůstanou. Mnoho lidí používá obě prkénka s tím, že plastové používají na pečivo a ovoce či zeleninu, zatímco na dřevěném prkénku krájejí maso, sýry a uzeniny.

Dalšími materiály, ze kterých se vyrábějí kuchyňská prkénka, jsou sklo, mramor a silikon. První dva uvedené materiály jsou z hlediska hygieny ještě lepší než dřevo či plast. Jejich nevýhodou je, že si o ně můžete rychle ztupit nůž, proto je třeba používat speciální nože, například velmi kvalitní keramické.

Silikon je rovněž velmi oblíbeným materiálem a v mnoha testech kvality a hygieny vychází velmi dobře, takže s ním chybu určitě neuděláte. Jeho výhodou je rovněž to, že jej velmi snadno umyjete v myčce, kde vyšší teplota zajistí zničení všech choroboplodných zárodků, které se mohou na prkénku usadit.