Cvičení doma má celou řadu výhod. Ušetříte spoustu času, který byste strávili na cestě do fitness centra a zpátky, sprchu máte hned po ruce a navíc svou vlastní, což je pro mnoho z nás rovněž důležitým faktorem. Nemusíte řešit ani vstupné, ani otevírací dobu a také není nutné čekat, až bude volný přístroj, který jste právě chtěli použít.

Mnoho lidí, a zejména žen, také uvítá soukromí, kdy na vás nepokukují ostatní cvičící, a navíc, máte-li posilovnu doma, může se do cvičení zapojit kdokoli z rodiny, takže nakonec se z cvičení může stát příjemná společná zábava.

Jak by měla vaše posilovna vypadat?

Nejlepší samozřejmě je, pokud můžete posilovně vyhradit samostatnou místnost, což se zpravidla dá spíše v domě než v bytě, ale ani tam není třeba zoufat. Důležité je, aby místnost byla dobře větratelná a vzhledem k přístrojům, které zde chcete mít, přiměřeně velká. Není nutné mít příliš velký prostor, zpravidla stačí kolem 10 metrů čtverečních, v závislosti na tom, kolik a jaké přístroje v posilovně budou stát.

Podlaha je základ

Do posilovny je vzhledem k jejímu vytížení třeba vybrat kvalitní a snadno udržovatelnou podlahu. Jako materiál se osvědčilo PVC, linoleum, speciální guma, ale samozřejmě můžete použít i dřevo a laminát. Nicméně pokud budete mít v posilovně nějaký větší trenažér, doporučujeme pod něj použít ještě speciální podložku, která podlahu ochrání před odřeninami a dalším poškozením, a také bude tlumit nárazy, což oceníte zejména v bytě, kde jste obklopeni sousedy. Ideální je, pokud je podložka protiskluzová, zejména u lehčích přístrojů, jako jsou rotopedy, zamezí jejich posouvání.

Jaké vybavení opravdu potřebujete?

V obchodech se sportovními potřebami můžete nakoupit opravdu nepřeberné množství strojů a přístrojů, fitness pomůcek a doplňků. Před nákupem si proto dobře rozmyslete dvě základní věci a podle toho volte dané přístroje a trenažéry či cvičicí doplňky:

  1. Kdo v rodině bude posilovnu využívat a k jakému účelu?
  2. Chcete posilovat, hubnout, tvarovat postavu, či zlepšit fyzickou kondici?

Jak by měl vypadat zdravý trénink?

Každé cvičení by mělo začínat rozcvičením a důkladným protažením. K tomu vám stačí cvičicí podložka. Potom by měla následovat aerobní část, při které se vaše svaly rozehřejou před samotným posilováním. K tomuto účelu se hodí rotoped či crossový trenažér, který je v současnosti oblíbenější, protože se na něm procvičí a protáhne celé tělo na rozdíl od rotopedu. Mnoho lidí jej považuje za účinnější a zábavnější. Pokud však nemáte prostor na takto velké přístroje, rotoped zabere méně místa a je lépe manipulovatelný, takže jej můžete případně přesouvat do jiné místnosti podle potřeby. Pokud nechcete nebo nemůžete kvůli nedostatku místa kupovat žádný velký stroj, postačí vám i obyčejné švihadlo.

Samotné posilování je zastoupeno různými multifunkčními posilovacími lavicemi, věžemi či veslovacími přístroji. Muži většinou preferují přístroje, na nichž cvičením nabírají svalovou hmotu, ženy se většinou zaměřují na zpevnění a tvarování některých částí těla. Opět pokud nechcete kupovat velké přístroje, můžete je nahradit činkami v různých velikostech, gymnastickým míčem či balančními deskami a míči.

K závěrečnému protažení, které by na konci žádného tréninku nemělo chybět, vám opět postačí cvičicí podložka, případně žebřiny a gymnastický míč.

Máte malý byt? Ani to není problém!

Pokud si nemůžete dopřát posilovnu v samostatné místnosti, nemusíte ztrácet naději. I v malém bytě se najde prostor. Najděte si koutek, kam se vám vejde cvičicí podložka, například na jógu nebo na gymnastiku, několik fitness doplňků, jako například činky, posilovací guma nebo balanční míč. Výhoda těchto doplňků spočívá hlavně v tom, že zaberou minimum místa a můžete je kdykoli uložit pod postel nebo do skříně, takže vám nikde nebudou překážet.

Ke správnému začátku doporučujeme poradit se s odborníkem, který vám pomůže sestavit cviky vhodné pro vaše potřeby a přání a zároveň zohlední váš zdravotní stav. Poradí vám také, které cvičicí přístroje a doplňky budou pro vás nejefektivnější, aby se vám doma nepovalovala spousta zbytečných věcí, za které vydáte velké peníze, a přitom vám nebudou vyhovovat.

Naplánujte si trénink tak, abyste si ho užili a aby vás bavil, a nenechte se odradit tím, že se výsledky nedostaví hned. Trpělivost je na místě a důležitý je hlavně váš pocit, že se cítíte lépe a zdravěji.