Tip:

Aby bodovky nevytvářely nežádoucí stíny a zároveň osvítily i temné kouty místností, doporučujeme je umístit alespoň 1 m od rohů.

1. Bodová světla do podhledu

Když se řekne bodové svítidlo, spousta z nás si představí malinkou žárovku umístěnou v podhledu. A právě tyto bodovky patří mezi nejoblíbenější a zároveň nejlevnější. Instalují se pouze do sádrokartonových podhledů, nelze je instalovat do betonového či jiného stropu. Tyto jednoduché bodovky dokážou podhledový strop zatraktivnit a zároveň v místnosti zajistit dostatek světla, aniž by jakkoliv zasahovaly do prostoru. Dají se použít v podstatě kamkoliv – od chodeb, kuchyní, pokojů až po koupelny. Především se ale hodí do místností s nízkým stropem, který by klasické světlo opticky zbytečně snížilo.

Směrové bodovky

Nevýhodou bodovek s pevným tělem je, že svítí pouze jedním směrem. Proto například nad jídelním stolem více oceníte tzv. směrové bodovky, které vám nejlépe nasvítí konkrétní část prostoru.

2. Vícebodová stropní světla

V případě, že hledáte prostorově méně náročné světlo než lustr, ale nechcete nebo nemůžete instalovat bodovky do podhledů, poohlédněte se po jedno- nebo vícebodových stropních svítidlech. U těchto bodovek se vám nabízí i nespočet designových možností a stejně tak i vícero úhlů směřování světla – některé z nich totiž disponují otočnou hlavicí. Velmi působivě v interiérech vypadají například bodová stropní světla v industriálním stylu, zejména pak v mosazném nebo černém provedení.


3. Nástěnná bodová světla

Bodová svítidla ovšem můžete umístit i na stěnu, a docílit tak útulnější nebo intimnější atmosféry v interiéru, třeba právě v ložnici nebo ve čtecím koutku obývacího pokoje. Zde se vám opět naskýtá široká škála designů a provedení, od moderních až po rustikální nástěnná svítidla. Některé typy nástěnných svítidel dokonce můžete otočit i o 360 stupňů.