Byt o rozloze 24 m2 v paneláku je největší výzva pro každého architekta. S velkým prostorem se dá něco dělat, ale s miniaturním místem, kam se musí vejít úplně všechno, včetně koupelny a kuchyně, je to složitější. Cílem je vždy vytvořit otevřený prostor, který mění svou funkci podle požadavků, a hlavně má spoustu úložných prostor.

Návrh proto pracuje se dvěma částmi interiéru, které jsou od sebe odlišeny nejen světlou výškou, ale i materiály. V první části je umístěn vstup, koupelna a kuchyň; druhou část tvoří volný obytný prostor.

První část, tedy vstup s kuchyní, má podlahu i snížený strop navrženy v imitaci dřeva. Ve vstupní části jsou umístěny vestavěné skříně, které díky zrcadlové přední části tvoří souvislou zrcadlovou stěnu. Ta opticky zvětšuje prostor na dvojnásobek a zároveň poskytuje i v hloubce bytu dostatek přirozeného světla. Zároveň tyto skříně nabízí množství potřebných úložných prostor.

Koupelna je navržena účelně s důrazem na maximální využití prostoru. Nalezneme zde prostornou sprchu a toaletu, nad umyvadlem je umístěna praktická skříňka s přední zrcadlovou částí, která je osvětlená stropním led páskem. Dveře do koupelny jsou vyrobeny z mléčného skla, stejně jako posuvné dveře oddělující zádveří s koupelnou od kuchyně.

Materiály použité v kuchyni kombinují lamino bílé barvy a lamino v imitaci dřeva. Díky rozmístění dvouplotýnky, dřezu a lednice zde vzniká praktický pracovní trojúhelník. Na kuchyňskou linku navazuje výklopný jídelní stůl, který spolu s barovým sezením nabízí plnohodnotný jídelní prostor.

Druhou část interiéru tvoří volný obytný prostor, který má vyšší světlou výšku. Je zde příjemné nepřímé osvětlení tvořené světelnou rampou. Nalezneme zde rozkládací pohovku, TV na malé skříňce přisazené ke zdi a dva plastové stolky. Ty buď pospolu tvoří konferenční stolek, nebo se v případě rozložení pohovky použijí jako stolky noční. Televizní stolek materiálovým pojetím navazuje na kuchyňskou část tak, aby celý interiér působil kompaktně.

  • Ing. arch. Štěpán Malý a Ing. arch. Jan Adámek, MA3 Architekti
  • Foto: Interiér roku

INTERIÉR ROKU

Sledujte nový ročník soutěže Interiér roku. Vítězové budou vyhlášeni 2. 4. 2019 na kongresu Living Forum v pražském Centru současného umění DOX. Jeho tématem je tentokrát „Luxus a budoucnost versus štěstí“. Mediálním partnerem Interiéru roku je Dům a zahrada.

www.interierroku.cz