Okenní parapety jsou nepostradatelným místem, kam umisťujeme květiny, jež potřebují sluneční světlo, ale také různé dekorativní a vzpomínkové předměty, v některých případech knížky a někteří majitelé domácích mazlíčků jistě potvrdí, že parapety jsou oblíbeným místem, na kterém odpočívají zpravidla kočky, které mají skvělý rozhled ven.

Materiály, ze kterých se parapety vyrábějí, jsou velmi různorodé. Od klasického dřeva či kamene a mramoru můžete vybírat i plast nebo kalené sklo. Parapety můžete koupit již hotové, nebo si je nechat vyrobit na míru, v tom případě máte možností na výběr opravdu hodně.

Kamenné parapety

Vyznačují se nejen vysokou odolností, ale jsou také nadčasové a vypadají elegantně. Volit můžete mramor, leštěnou žulu, ale také pískovec a vápenec. Pokud chcete levnější variantu, můžete vybrat umělý kámen a také tzv. litý mramor, který je tvořený mramorovou moučkou pospojovanou přírodní pryskyřicí. Kámen i dřevo umožňují zvolit si i nestandardní tvary, proto nejste téměř ničím limitováni.

Výhodou kamenných parapetů je především to, že nepotřebují žádnou údržbu, nevadí jim, když se na ně z květináče vylije voda, a můžete na ně například v kuchyni postavit na vychlazení horký hrnec. Nevýhodou může být jejich hmotnost, takže je potřeba dobře je ukotvit.

Dřevěné parapety

Klasika oblíbená po mnoho let. Obzvláště máte-li dřevěná okna, jsou dřevěné parapety designově ideální možností. Dřevo navozuje pocit útulnosti, tepla a pohodlí, vybírat můžete z mnoha designů a barevných odstínů. Obvykle se využívá tvrdé dřevo, jako např. dubové, bukové nebo olšové. Parapety jsou vyrobeny z dřevěných hranolků, které jsou k sobě slepeny a jsou odolné proti vlivu teplot a také vlhkosti.

Dřevo můžete používat vyhlazené, které působí velmi přirozeně, nicméně pokud na parapetech pěstujete květiny, doporučujeme ošetřit dřevo lazurou, která bude parapet chránit před vodou i obtisky květináčů. Lazuru stačí jednou za několik let znovu přetřít, jinak nevyžaduje žádnou speciální péči.

Dřevotřískové parapety

Výhodou dřevotřísky je její cena. Desky jsou odolné, potažené fólií zespodu, aby chránila desku před deformacemi, a laminátem ze svrchní strany, takže můžete vybírat z mnoha dekorů, které naše obchody a výrobci nabízejí.

Plastové parapety

Ideální volba, pokud máte plastová okna. Můžete totiž parapety vybrat ve stejném designu jako okenní rám. Také mnoho výrobců plastových oken nabízí parapety jako součást automaticky. Plast je levný, přesto však velmi odolný a dobře izoluje.

Skvělé stanoviště pro pokojové rostliny

Okenní parapety jsou vyhrazeny z velké části pokojovkám, nicméně ne všem rostlinám umístění na parapet svědčí. Vyberte tedy rostliny podle toho, jak velké množství slunečních paprsků vyžadují, a také podle toho, zda jsou citlivé na průvan, který vzniká větráním.

Není třeba zacpat parapety rostlinami a dekorativními prvky od začátku do konce. Myslete na to, že okna musíte otevírat k větrání a není praktické neustále květináče či dekorace přesouvat. Některým rostlinám (např. orchideje) také neustálé přesouvání vadí.

Rostliny umístěte podle citlivosti na slunce na správně orientovanou světovou stranu. Některé pokojovky mají rády jemné rozptýlené světlo východních nebo severních stanovišť, jiné rostliny upřednostňují velké množství světla, které najdou na jižně orientovaném parapetu.

Pokud pěstujete rostliny, zvolte raději širší parapety, kde budete mít pro nádoby dostatek prostoru. Kromě toho rostliny můžete libovolně seskupovat a doplňovat dekoracemi, takže nebudou vypadat fádně a nudně. Kromě toho jsou-li rostliny pohromadě, často lépe prospívají. Maximální šíře parapetů, které se vyrábějí, bývá 60 cm. Větší šířka už se ani nedoporučuje, neboť by příliš zasahovaly do prostoru.