Přestože se může zdát, že výběr a péče o povlečení není žádná věda, neměli bychom zapomínat na několik důležitých faktorů, které mohou ovlivnit kvalitu nočního odpočinku a také následně naší kondičky druhý den ráno.

Ačkoli si večer dopřejeme před spaním sprchu a očistíme své tělo, neznamená to, že se povlečení nestane místem pro nezvané návštěvníky. Různým mikrobům a roztočům stačí odumřelé částečky kůže, které se z těla odloupávají a zůstávají v posteli, živnou půdu jim také skýtá teplo a vlhko, jež vzniká například při našem pocení. Pokud nejste na roztoče alergičtí, nemusí to pro vás být velký problém, v opačném případě si tak můžete způsobit vážné zdravotní potíže. Roztoči a bakterie mohou způsobit nejen alergie, ale dokonce astma a například pro malé děti mohou být velmi nebezpeční.

Jak často prádlo měnit?

Podle doporučení lékařů a dalších odborníků zabývajících se vlivem prostředí na naše zdraví bychom si měli povlečení měnit jednou týdně, alergikům se dokonce doporučuje měnit jej každé tři dny. Stejně tak by si povlečení měli častěji měnit lidé trpící nadměrným pocením nebo například po prodělané nemoci. Pokud se vám zdá zbytečné prát lůžkoviny tak často, vyměňte jednou týdně alespoň prostěradlo a zbytek perte každý druhý týden.

Jak lůžkoviny správně prát?

Při praní a sušení vždy sledujte pokyny výrobců uvedené na štítcích lůžkovin. Vzhledem k tomu, že v současné době můžeme zakoupit sadu letního či zimního povlečení a také materiálů máme na výběr spoustu (od hedvábí, přes satén, bavlnu a různé směsi, krepové, lněné či flanelové povlečení), neplatí již pravidlo, že prát se má vždy na 90 ºC. Některé materiály jsou citlivější a některé se dokonce vůbec nedoporučují sušit v sušičce nebo žehlit.

K povlečení přidejte do pracího cyklu také aviváž, která prádlo změkčí a příjemně ovoní, takže se vám bude pak mnohem lépe usínat v jemném a voňavém povlečení, které bude hygienicky čisté.

Usnadněte si práci při převlékání

Časté převlékání lůžkovin asi málokoho udělá šťastným. Představa rozepínání a zapínání spousty knoflíků nebo ještě hůře zavazování tkanic nepatří mezi oblíbené činnosti. Pokud obnovujete lůžkoviny, kupujte ty, které jsou vyrobené se zipem. Snadno se s ním manipuluje a bývá velmi dobře všitý v látce, takže nikde nepřekáží. Kromě toho zipy na lůžkovinách bývají umělé, proto se nemůže stát, že by vás v noci studily nepříjemně na těle.

Který materiál zvolit?

V každém případě nejdůležitějším faktorem pro volbu materiálu je to, aby vám bylo v povlečení dobře a příjemně. Nicméně je dobré také vzít v potaz vaši fyzickou kondici a sezonnost. Doporučuje se mít doma povlečení na léto a na zimu a tomu přizpůsobit volbu materiálu. V létě se hodí používat hedvábí, satén nebo směsi s bavlnou, neboť to jsou materiály velmi lehké a prodyšné a pravděpodobně se v nich nebudete potit. Naopak v zimě, a obzvlášť pokud trpíte pocity chladu, doporučujeme vybrat si povlečení z bavlny, flanelu či krepu. Zahřeje vás a zároveň dobře odvětrává pot. Alergici by pak v létě i v zimě měli ideálně volit protiroztočové lůžkoviny.

Materiály jako krep, flanel, satén nebo hedvábí v podstatě ani není nutné žehlit, můžete je tedy hned po vyprání a usušení znovu navléct na postel, což je výhoda, pokud doma nechcete mít mnoho sad lůžkovin.

Nezapomeňte ani na design

Povlečení není jen nutnost v domácnosti, ale je to také součást vašeho interiéru a mělo by s ním ladit. Nechte se tedy inspirovat a vybírejte z moderních geometrických vzorů, květinových či přírodních motivů, abstraktních prvků či pro vaše děti vyberte motivy pohádkových nebo filmových postaviček. V současné době není problém sehnat téměř jakýkoli vzor nebo barvu.