V průběhu věků se dům příliš nezměnil a zůstala zachována většina prvků, jako jsou okna, dveře, cementové dlažby, štuky, kování i zábradlí. Zašlá krása byla často ukrytá pod několika vrstvami. Architekti je tedy začali postupně snímat. Zjistili, co všechno si vlastně nemohou dovolit.

Dům vyžadoval adaptaci na současný komfort obývání, což znamenalo realizovat nové instalace. Podmínkou však bylo co nejméně zasahovat do stávajících konstrukcí. Stropů a podlah se architekti tedy nedotkli. Hrubě oškrábané stěny postupně odtajňovaly své výmalby a takové je autoři také ponechali. Všechny textury a motivy už jen doplnila bílá barva sádrových omítek na stěnách, do nichž bylo zasaženo.

Bílá poskytuje rámec a uklidnění pro všechno to hýření. Sklep autoři prosvětlili okny ústícími do nových betonových anglických dvorků. Plochy jsou nahozené novou omítkou bez nátěru. Prostor je jednobarevný, asketický, určený pro práci. Přízemí obsahuje kanceláře a první patro byt.

Život ve starém domě s sebou může nést těžkosti, tyto ale dokáže oplácet. Vždycky je to otázka vzájemného respektu domu a jeho obyvatel. Nový dům nikdy nebude tak velkorysý, na druhou stranu si zde budete muset pořídit vlněný svetr. V domě architekti rekonstrukce sami žijí.

ODŮVODNĚNÍ POROTY:

Porota zejména ocenila fakt, že interiér vhodně pracuje s barvami a emocemi. Prostor působí dojmem pokory a je vybaven citlivě vybraným mobiliářem. Interiér domu Unger není postaven především na trendech, a přesto nabízí řadu překvapivých momentů. Celá rekonstrukce působí rafinovaně tím, jak respektuje atmosféru domu, která je téměř antistresová.

  • Autoři: MgA. Barbora Hora, Ing. arch. Jan Hora, Ing. arch. Jan Veisser; ateliér ORA
  • www.o-r-a.cz