Každé svátky si zasluhují trochu na ně pomyslet a vyzdobit si tematicky domácnost. Jednak na vás dýchne slavnostní atmosféra, jednak taková výzdoba udělá radost vám samotným i vaší rodině. A pokud máte doma děti, přizvěte je ke společnému tvoření, jistě si to užijí s vámi.

Barvy hrajou prim

Není potřeba vymýšlet příliš složité a drahé dekorace. Nejprve prohlédněte zásuvky a poličky a zjistěte, co máte doma. Podle barvy vašeho jídelního setu vyberte vhodnou barvu ubrusu. Bílá je neutrální, tou nikdy nic nezkazíte a pak můžete kreativně volit doplňky. Máte-li barevný ubrus, ideálně v pastelových barvách, je to skvělá volba. Pak se ale snažte doladit vše ostatní tak, aby to s ubrusem korespondovalo.

Zelená, žlutá, červená a růžová jsou nádherné barvy jara. Zelená je v mnoha svých odstínech barvou uklidňující, žlutá a červená jsou barvy energické, plné života, růžová je něžná a příjemná. Ale klidně sáhněte po odstínech modré, jež symbolizuje naději, víru a optimismus. Její kombinace s bílou a stříbrnou je elegantní a vždy trendy.

Kombinujte doplňky

Máte-li zvolenou barvu ubrusu a prostírání, můžete přistoupit k doplňkům, které slavnostní tabuli doplní a celému stolu dodají šmrnc.

Skvěle se hodí látkové ubrousky. Můžete je vytvarovat do květiny, zaječích oušek, mezi která zasadíte kraslici, nebo je můžete jen poskládat, převázat stužkou a vložit do nich na talíři příbor a případně doplnit květinou nebo větvičkou třešně, jabloně nebo kočiček. Pro nádech přírodní výzdoby zvolte ubrousky z juty a převažte je kouskem lýka.

Můžete samozřejmě využít i papírové ubrousky, pokud nemáte látkové. Jejich nevýhodou je, že je zřejmě neposkládáte tak kreativně, protože jsou menší a nemají takovou pevnost, jejich výhodou je barevný dekor se vzorkem. V obchodě můžete vybírat z mnoha vzorů a barev podle vašeho vkusu.

Nezapomeňte na vajíčka

Kraslice, ať už malované, či voskované, nebo jinak zdobené, svíčky ve tvaru vajíček nebo skleněná vajíčka, ale také vyfouklé skořápky křepelčích vajíček – to vše vám skvěle poslouží k dozdobení vašeho slavnostního prostírání. Křepelčí vajíčka mají navíc tu výhodu, že jsou díky svým skvrnkám zajímavá sama o sobě, takže je nemusíte barvit.

Vesele také působí pestrá čokoládová vajíčka, která můžete rozsypat kolem talířů a misek. Jen si však uvědomte, že na konci Velikonoc už na stole nemusí zbýt ani jedno.☺

Přírodní materiál máte kolem sebe

Ke konečnému dozdobení stolu použijte čerstvé květiny, a to celé se stonkem nebo pouze jejich květy, podle toho, zda je budete volně rozsypávat po stole a talíři, nebo je vložíte do ubrousku k příborům, či je rozložíte po stole. Skvěle se hodí vrbové či březové proutky, dlouho vám vydrží. Dále využijte materiály, jako jsou lýko, sisal, kokosové vlákno, a dřevitou nebo papírovou „trávu“. Můžete je využít na převázání ubrousků nebo na vytvarování „hnízda“ pro vajíčko, které do něj zasadíte.

Využijte větvičky kočiček, kousky měkkého mechu, pírka a další. Vaší fantazii se meze nekladou. Některé z materiálů můžete zakoupit i v zahradnictvích nebo hobby marketech.

Kromě toho lze na stůl nebo přímo na talíře postavit keramické, porcelánové nebo látkové figurky zajíčků, kuřátek nebo beránků. Řada takových figurek nemá možná velkou finanční hodnotu, ale působí půvabně a roztomile a důležité je, pokud udělají radost vám a vašim blízkým.

Pro inspiraci nahlédněte do naší fotogalerie. Celá redakce vám přeje nádherné a radostné velikonoční svátky!