Pěna na holení

Určitě jste slyšeli o metodě barvení vajíček laky na nehty. Laky se nakapou do vlažné vody a vejce se ve vzniklém roztoku jednoduše obalí. Získáte tak výrazné, mramorované kraslice, ale hodně dlouho poté větráte. Inhalace pachu z laků není nijak příjemná ani zdravá.

Šetrnější je v tomto ohledu pěna na holení. Nastříkáte ji do pekáčku nebo zapékací misky tak, aby vytvořila asi 3 cm vysokou vrstvu. Poté na ni nakapete pár kapek tekutého potravinářského barviva a barvy lehce promísíte párátkem. Nakonec v pěně lehce vyválíte vyfouknuté vajíčko a necháte na špejli uschnout. Přebytečnou pěnu, která na skořápce ulpí, odstraníte ubrouskem.

Ubrousky

Techniku decoupage nejspíš znáte. Používá se k dekorování rozličných předmětů, od hrnečků přes různé krabičky až po větší kusy nábytku. A dá se použít i na velikonoční vajíčka.

K této technice budeme potřebovat třívrstvé papírové ubrousky se zajímavými motivy (nemusejí být ani velikonoční). Ostrými nůžkami z nich jednotlivé obrázky vystříháme a lepíme je na vejce průhledným tekutým lepidlem. Pozor, lepíme jen vrchní vrstvu ubrousku s obrázkem, zbylé dvě dolní odstraníme. Obrázky na vajíčku jemně vyhladíme štětcem a necháme uschnout při pokojové teplotě. Na závěr můžeme vejce přejet bezbarvým lakem, abychom nalepené ubrousky zafixovali.

Tip: Technika decoupage nejlépe vynikne na světlém povrchu; pokud tedy nejprve vajíčko barvíte, použijte co nejsvětlejší odstín. Počítejte s tím, že pokud přenášený obrázek z ubrousku obsahuje bílou barvu, po nalepení na vejce bude tato část zcela průhledná.

Cibulové slupky

Výše zmíněné metody nemůžeme kvůli použití chemikálií uplatnit na vajíčka vařená, určená ke konzumaci. Jestliže chcete velikonoční vejce jíst, nejpřírodnějším barvivem jsou povařené slupky cibule. Abyste dosáhli co nejsytějšího odstínu, je dobré slupky nejprve svařit, aby pustily barvu, kápnout k nim trochu octa a potom v nich teprve vejce uvařit natvrdo. Vajíčka pak v odvaru nechte ležet ještě dalších několik hodin nebo přes noc.

Zajímavé vzory na vejcích vytvoříme pomocí různých rostlinek a lístků; před barvením je přiložíme na vajíčko a celé vejce takto zabalíme na těsno do gázy nebo kusu staré punčochy. Pevně zavážeme nití a vložíme do odvaru. Místo rostlin lze použít i natrhané kusy cibulové slupky nebo třeba kousky smažené cibule - vejce pak budou kropenatá. Pro větší lesk hotové kraslice naleštíme máslem nebo sádlem.