Zbavte místnost prachu

Prachu se zbavujte zásadně mokrou cestou, suché hadříky a smetáky prach jen rozvíří. Velkou pomoc alergikům nabízejí parní čističe využívající sílu horké páry, které navíc pracují bez chemikálií. Pára odstraní nečistoty a současně díky vysoké teplotě dokáže likvidovat plísně a bakterie. Parní čističe si poradí s podlahou, nábytkem, okny a dalším vybavením domácnosti.

U vysavačů se neřiďte jen jejich výkonem, sledujte i třídu prachových emisí; ta uvádí, jak čistý bude vzduch, který se z přístroje vrací zpět do místnosti (pro alergiky a astmatiky je ideální třída A).

Vyberte správnou matraci

Postel by měla být vybavená roštem takové konstrukce, jež umožní matraci „dýchat“ i zespodu. Každý člověk se potí, a právě přebytečná vlhkost představuje živnou půdu pro roztoče. Pro alergiky jsou vhodné různé typy pěn eliminující přítomnost bakterií a roztočů díky výbornému odvádění vlhkosti. Pěny se nezřídka kombinují i s latexem, který mimo jiné rovněž odolává plísním. Snímatelný prací potah (pereme alespoň na 60 °C, u malých dětí raději až 90 °C) se jeví jako samozřejmost. Alergikům svědčí například potah se stříbrnými ionty, s výtažky z rostliny aloe vera nebo z lyocellu.

  • Tip: Několikrát ročně postavte matraci kolmo na postel či k ní a nechte ji důkladně vyvětrat.

Vhodné přikrývky a povlečení

Alergikům vyhovují lůžkoviny z dutých vláken nebo nanotkaniny, speciální protiroztočové povlaky a obecně prodyšné textilie, které lze prát při vyšších teplotách. „Pokud nemáte doma silného alergika, který už potřebuje speciální a cenově nákladné výplně a povlečení, například nanoSPACE, sáhněte po materiálu Tencel. Jde o vlákno botanického původu, které se vyrábí z eukalyptového dřeva,“ dává tip Hana Šrůtková, odbornice na bytový textil české textilky Veba.

Povlečení vyrobené z Tencelu je jemné na pokožku a absorbuje o 50 % více vlhkosti než bavlna. Díky tomu, že odvádí pot dovnitř vlákna, se na povrchu kůže netvoří vlhký mikrofilm, ve kterém se množí bakterie. Stejné vlastnosti skýtají také přikrývky s výplní Tencel, které působí lehce a tence, a přitom obstojí i v zimních měsících. „Díky termoregulačním vlastnostem tkaniny se dají použít celoročně,“ dodává Hana Šrůtková.

Další textilie už ne!

Zatímco lůžkoviny z jiného materiálu než textilu být nemohou, další tkaniny už do ložnice nevpouštějte. Záclony a závěsy nahraďte žaluziemi či roletami, místo koberce zvolte podlahu z teplého korku, dřeva či marmolea. Textilní stínidla lamp se dají nahradit například skleněnými - sklo je inertní materiál, nevylučuje žádné látky a méně na něm ulpívá prach a nečistoty. Do oken je vhodné nainstalovat sítě zachycující prach a pyly zvenčí.