Pokud se stěhujete do nového domu či bytu nebo jen rekonstruujete svou stávající domácnost, jednou z věcí, kterými se budete muset zabývat, je, zda si pořídit také záclony a případně závěsy, nebo se obejdete bez nich. Obě možnosti jsou naprosto v pořádku a žádná není špatná. Co vám může pomoct v rozhodování?

Proč si záclony a závěsy pořídit?

Jak jsme již uvedli výše, jedním z hlavních faktorů, proč si lidé záclony a případně závěsy pořizují, je to, že jsou prvkem, který může zjemnit a zútulnit jinak strohý interiér. Jsou dekorativní, můžete si koupit kusy, jež překryjí celou stěnu, nebo také tvarované pruhy či lišty, které ozdobí okna v kuchyni nebo jiných místnostech. Můžete vybírat z čistě bílých či barevně zdobených záclon, se vzorem nebo bez. Co se týče závěsů, tam se možnostem meze nekladou. Materiálů, barev a dekorů je na trhu opravdu nepřeberně.

Kromě toho také záclony fungují jako jakási stěna před zvědavými pohledy lidí zvenku, což oceníte zejména, bydlíte-li v přízemním bytě nebo stojí-li naproti vašemu domu jiný, z něhož by vám lidé mohli “koukat až do talíře”. Pro někoho jsou záclony natolik přirozenou součástí domova, že si svůj byt nebo dům bez nich ani neumí představit.

Závěsy mají ještě další důležité funkce, které jistě mnoho z nás ocení. Tou hlavní je stínění před nadměrným slunečním svitem, ale také v noci před pouličním osvětlením, které se nám může až agresivně vkrádat do bytu. Lidé, kteří mají špatnou kvalitu spánku, ocení speciálně takzvané blackouty, což jsou závěsy se silně zatemňujícím účinkem. Přes ně se neprodere ani světlo z pouličních lamp, ani sluneční svit při brzkém úsvitu. Tyto závěsy bývají často využívány v hotelích a podobných zařízeních, nicméně už mnoho lidí si k nim našlo cestu. Vzhledem k tomu, že se vyrábějí v mnoha barvách, se vzorem i bez, může si každý vybrat podle svého vkusu.

Další důležitou funkcí záclon a zejména závěsů je částečná termoregulace. Pokud máte závěsy v místnosti orientované zejména na jižní stranu, jistě víte, o čem je řeč. Kromě toho, že zachytí velké množství slunečních paprsků, omezují také přehřívání místnosti, a to zejména v teplých letních dnech.

Proč se záclonám a závěsům vyhnout?

Hlavní nevýhodou záclon a závěsů je to, že se na nich snadno usazuje prach, takže nejsou právě ideální volbou pro alergiky. V jejich případě bychom spíše doporučili využít žaluzie, které splní stejnou funkci a snadněji se udržují.

Mnoho lidí má záclony a závěsy spojené se staršími domácnostmi, nikoli s moderními interiéry, kde raději volí vnitřní nebo venkovní žaluzie a upřednostňují ničím nezakrytý výhled na okolí. Záclony a závěsy jsou také téměř neodmyslitelnou součástí interiérů chat a chalup či různých selských stavení, a to řada lidí doma mít nechce. Kromě toho časté sundávání a znovuvěšení po vyprání může být velmi úmorné nebo komplikované, proto se mu mnoho z nás raději vyhne tím, že se bez záclon a závěsů obejdeme.

Pár slov na závěr…

Pokud se rozhodnete si domů záclony a závěsy pořídit, doporučujeme vám jednu hlavní věc. Nešetřete příliš na materiálu. Kvalitní záclony a závěsy často po vyprání ani není nutné přežehlovat, vyvěsí se a udrží tvar, ale příliš levné materiály se nejen velmi mačkají, ale samozřejmě vám ani mnoho nevydrží a vy budete po několika praních řešit koupi nových záclon nebo závěsů.

Nechte si také dobře ušít řasicí pásku, díky níž jsou záclony a závěsy upevněny na garnyže. Špatně přišitá páska může způsobit, že řasení bude nerovnoměrné nebo že například u blackoutů může nahoře prosvítat světlo, což celý zatemňovací systém úplně pokazí.