Lapač snů podle legendy pochází od indiánských kmenů, které jím zaháněly noční můry; zatímco dobré sny prý sklouznou po peříčku přímo do duše spícího, ty špatné se zamotají do pavučiny a ráno budou spáleny prvním slunečním paprskem. Lapač snů se proto zavěšuje nad záhlaví postele tak, aby na něj po ránu šlo světlo z okna. Jestliže ale báchorkám nevěříte, můžete ho zavěsit kamkoli, kam se to hodí.

Základ lapače snů tvoří pevný kruh, který se dá vyrobit z drátku, proutku i kartonu, použít můžete třeba i obroučku ze starého stínítka na lampu. Na průměru nezáleží, nicméně čím větší, tím více budete potřebovat trpělivosti. Celý kruh totiž obmotáme barevnou bavlnkou či provázkem, poslouží i kůžička nebo klubko vlny. Konce zajistíme lepidlem.

Omotaný kruh pomyslně rozdělíme na 8 až 12 dílů; pokud chcete být přesní, můžete si na kruhu udělat značky. V jednom označeném bodu navážeme bavlnku a začneme vyplétat pavučinu. Bavlnku postupně připevňujeme ke značkám pomocí smyčky, až se dostaneme k výchozímu bodu.

Ve druhém kole pak smyčkou navazujeme bavlnku vždy do středu jednotlivých úseků první řady. A tak postupujeme dále, až vypleteme celý kruh, kam umístíme větší barevný korálek.

Korálky je však možné navlékat na bavlnku už během procesu, můžete jimi ozdobit třeba celou jednu řadu výpletu. A jestli rádi háčkujete, možná vás napadne celou výplň uháčkovat a pak ji jen uvázat k základnímu kruhu. Nechte se inspirovat galerií:

Na závěr už jen zbývá zavěsit na kruh provázky ozdobené korálky a pírky. Různě barevná peříčka seženete ve výtvarných potřebách, v papírnictvích, galanteriích a někdy i v květinářstvích, v nejhorším případě se dají objednat z internetu. Ale pokud nějaká pírka najdete při procházkách přírodou, bude váš lapač snů naprosto autentický.