Pokud doma často smažíte, připravujete sladké palačinky a lívance nebo milujete různé masové a zeleninové směsi, pak je pánvička u vás téměř neustále využívána. Které se hodí k přípravě jakých pokrmů? Jaký materiál a velikost zvolit? Proč je lepší mít na palačinky jinou pánev než na těstoviny s omáčkou? Poradíme vám.

K čemu se která pánev hodí?

Na trhu existuje několik typů pánví, které můžeme rozdělit podle jejich způsobu využití. Určitě bychom měli mít doma klasickou pánev a hlubokou pánev. Klasická se hodí na smažení masa či zeleniny. Její výhodou je široké dno, které rozvádí teplo rovnoměrně, takže na něm můžete smažit i velké řízky nebo steaky. V klasické hluboké pánvi zase můžete pohodlně připravovat různé směsi zeleniny či masa s omáčkami, aniž byste se museli obávat, že polovina obsahu se vám vylije ven. Má rovněž široké dno jako její nižší varianta.

Speciální kapitolu tvoří tzv. pánev Wok, která je velmi oblíbená pro přípravu asijských jídel. Svým tvarem – užším dnem a vysokými stěnami je uzpůsobena k tomu, aby se po přípravě zeleniny či masa mohly přidat další ingredience (rýže, těstoviny) a jednotlivé složky se prohazováním mohly smíchat, aniž by vypadly z pánve ven. Ve Woku můžeme připravovat i omáčky, pražit oříšky apod.

Další typy pánví jsou velmi specifické a jsou určeny k přípravě speciálních pokrmů. Jsou to grilovací pánev, pánev na palačinky a lívanečník. Grilovací pánev se vyznačuje většinou vroubkovaným povrchem (není to ale podmínka), který usnadňuje přípravu pokrmu, aby se pochutina k povrchu nepřichytávala. Rovněž po sejmutí potraviny (ať už steaku, nebo zeleniny) na ní můžeme vidět typické žebrování, jako byste ji právě sundali přímo z grilu. Grilovací pánve bývají primárně čtvercového tvaru a vzhledem ke své funkci bývají vyráběny ze speciálního materiálu, takže jsou masivnější a těžší než ostatní pánve.

Proč je dobré používat lívanečníky a palačinkové pánve? Právě pro jejich tvar. Na rozdíl od klasické pánve jsou pánvičky na palačinky lehčí a velmi nízké, proto se při vylévání pánve těstem s nádobím lépe manipuluje a těsto se snáze obrací. Lívanečníky se zase hodí díky tomu, že pánvička je rozdělena do několika polí, takže můžete tvarovat malé lívance, bramboráčky, ale také vajíčka ve tvaru volského oka. Obsah se lépe tvaruje a jde snadněji vyklopit ven.

Na velikosti (ne)záleží…

Velikost pánví se počítá průměrem, tedy průměrem kruhu podle dna pánve. Můžeme koupit různé velikosti, od 24 cm, přes 26, 28, 32, až do 40 cm. Hlavním faktorem při výběru velikosti by pro nás mělo být, pro kolik lidí v rodině pokrm připravujeme a jaké pokrmy. Pokud vaříme pro větší rodinu nebo máme doma “velké hladovce”, určitě je vhodné vybrat pánve o minimálním průměru 28 cm a větší. Pokud vaříme pouze pro sebe nebo jsme v domácnosti dva, pak jistě postačí i menší pánvička. Rovněž tak pokud připravujeme zeleninové směsi, větší a hlubší pánev je praktičtější, zatímco pro přípravu omáček nám stačí malá.

Jaký materiál si vybrat?

Materiál, z něhož je pánev zhotovena, je rovněž velmi důležitým faktorem. Můžeme vybírat z těchto povrchů: litinové, teflonové, keramické, nerezové, hliníkové, měděné a titanové. Každé z nich mají své výhody i nevýhody. Litinové či titanové pánve jsou velmi stabilní se skvělým a rovnoměrným rozvodem tepla, jsou skvěle nepřilnavé, takže nepotřebujete používat velké množství oleje pro přípravu potravin. Jejich nevýhodou je však větší hmotnost a u titanových pánví i vyšší cena.

Hliníkové pánve jsou naopak velmi lehké a pořídíte je za dobrou cenu. Kvalitní pánve stojí sice trochu více než ty obyčejné, ale stále je to pro vaši kapsu přijatelná položka. Jejich nevýhodou bývá to, že se snadněji poškrábou, proto se také nedoporučuje mýt je v myčce.

Nerezové pánve také patří k oblíbeným, protože jsou odolné, pevné a za rozumnou cenu. Můžete je bez obav dát i do myčky a jejich povrch nijak neutrpí. Problémem bývá trochu horší vodivost tepla, která nemusí být rovnoměrná, takže pro přípravu některých pokrmů mohou být méně vhodné.

Keramické a teflonové pánve se hodí pro přípravu pokrmů na nižších teplotách. Keramické pánve totiž mají nižší přilnavost a u teflonových pánví se zase může vlivem velmi vysokých teplot uvolňovat teflon z vrchní vrstvy. Ani keramickou, ani teflonovou pánev není dobré mýt v myčce nádobí, jejich povrchy se rychle opotřebovávají.

Posledním materiálem je měď. Spojuje v sobě dokonalou nepřilnavost, rovnoměrnou vodivost tepla, zdravotní nezávadnost a také eleganci. Jediným nedostatkem, pokud to tak můžeme označit, je její vysoká pořizovací cena, neboť měděné nádobí patří mezi opravdu drahé kuchyňské potřeby. Problém můžeme mít i s její údržbou, neboť je třeba pravidelně ji leštit, aby si uchovala svou barvu a nezačala korodovat.

Rukojeť – malý, ale potřebný detail

Při koupi pánve bychom měli dbát ještě na tento důležitý detail. Rukojeť je totiž nepostradatelnou součástí pánve, pánev za ni držíme a případně přenášíme, proto bychom měli vybírat takovou, která nám “sedne” do ruky, ale měli bychom se také rozhodovat podle toho, zda pánev budeme používat i pro pečení v troubě. Rukojeti se většinou vyrábějí z kovu, dřeva a plastu nebo silikonu, a je proto potřeba, aby byla buď odolná proti vysokým teplotám v troubě, nebo odnímatelná.