Základem japonských posuvných stěn je roletová nebo závěsová látka, která je vypnuta na pojízdných panelech a uchycena k pojezdu suchým zipem nebo hliníkovým klipovým profilem. Vodicí lišta je připevněna ke stropu a může mít dvě až pět drážek, v závislosti na počtu panelů. Stěny se dají roztahovat a stahovat tahem za šňůrku, běžné je dnes i dálkové ovládání.

Japonské posuvné stěny opticky zmenší prostor, takže se hodí skutečně jen do větších interiérů, ale nemusíte je využít jen k zastínění oken. Hodně se využívají i k optickému předělení místnosti - například k oddělení kuchyňského koutu od obýváku nebo k zatemnění koutu na spaní.

Nespornou výhodou posuvných stěn je naprostá volnost ve výběru barev a vzorů, některé firmy vám dokonce nabídnou, že vám na panely natisknou motiv dle vlastního výběru. Důležité je ale rozhodnutí, zda má látka fungovat jako lehká záclona, nebo jestli s její pomocí chcete interiér zcela zatemnit. Podle toho pak vybíráte materiály transparentní, polotransparentní nebo zatemňující.

Od typu látky se odvíjí také údržba - lehčí materiály sundáte z konstrukce a vyperete jako záclony, roletové panely očistíte prachovkou nebo vysavačem.