Robotické vysavače jsou považovány za trend budoucnosti. Samy vysávají, samy se inteligentně navedou na nabíjecí jednotku, můžete je ovládat i přes mobil a zapnout kdykoli. Opravdu je to tak jednoduché a ideální? Pojďme se podívat na jejich výhody a nevýhody, abychom zjistili, zda se vyplatí investovat do nich a případně čím se při výběru řídit. Pokud totiž vyberete parametrově špatný vysavač, nejen že vám práci neušetří, ale přidělá vám mnohem víc starostí a peníze za něj jako byste vyhodili z okna.

Výhody robotického vysavače

Ani tento malý, ale šikovný pomocník není samospasitelný a určitě nemůžete očekávat takový výkon jako od velkého vysavače. Nicméně určitě vám ušetří spoustu času při běžném uklízení, obzvláště pokud máte v místnostech dřevěné, laminátové podlahy nebo dlažbu. Dokáže nejen vysát všechny drobné nečistoty, ale má také funkci antistatického mopu, takže odstraní i jemný prach a mastnotu, aniž byste museli používat chemické čisticí prostředky.

Díky integrované UV-C lampě dokáže podlahu dezinfikovat a zničit velké množství bakterií a roztočů, proto se určitě hodí do domácností alergiků a lidí s dýchacími obtížemi, kterým může takto velmi ulevit. Je ale také skvělým pomocníkem do domácností s malými dětmi nebo domácími mazlíčky, protože velmi efektivně odstraňuje drobky a další nečistoty nebo chuchvalce zvířecích chlupů.

Lepší vysavače bývají již vybaveny možností propojení s aplikacemi na mobilním telefonu, takže je můžete ovládat na dálku a zapnout v momentě, kdy se vám to bude hodit.

Nevýhody robotického vysavače

Levnější a méně kvalitní modely mívají menší výkon, takže nedokážou odstranit větší smetí a nečistoty, takže vám pak stejně nezbyde nic jiného, než vzít koště a zamést ručně. Také je třeba dbát na správné naprogramování přístroje, aby se nezamotal do drátů nebo nenarážel zbytečně do nábytku. Pokud máte vícepatrový byt nebo dům, je také třeba být opatrný, aby vysavač nespadl ze schodů, tedy zabezpečit jej tak, aby se ke schodům nedostal, nebo jej naprogramovat, aby dokázal vyhodnotit, že se přiblížil ke konci povrchu, a dokázal se vrátit na pevnou podlahu.

Rozhodně ani od nejlepších vysavačů nemůžete očekávat, že zvládnou vyluxovat méně dostupná místa. Už kvůli svému tvaru nemají možnost se k některým místům dostat, proto stejně čas od času musíte vzít mop či klasický vysavač nebo koště a málo přístupná místa vyčistit ručně. Totéž platí o čištění koberců. Robotické vysavače nemívají takový výkon, aby zvládly plnohodnotně vysát koberce, jako klasické vysavače. Obzvláště máte-li koberce s vysokým vlasem, nemůžete očekávat, že si s nimi robotický vysavač poradí.

Robotické vysavače jsou malé, aby byly dobře pohyblivé, to ale znamená, že kapacita sběrného koše je také malá. Proto je potřeba jej vyprazdňovat mnohem častěji než u běžných vysavačů.

Na co se zaměřit při výběru?

Určitě si vyberte kvalitní vysavač, který má v sobě zabudovaný senzor nebo kameru a dokáže se pohybovat efektivněji a lépe překonávat překážky než obyčejný levnější model, jenž se překážce zpravidla vyhne nebo ji objede. Některé vysavače mají také infračervený paprsek, pomocí něhož lze vyznačit zóny, kam nemají jezdit, jako je právě například schodiště.

Většina vysavačů má kulatý tvar, nicméně je možné koupit i vysavače hranaté, s tzv. D-tvarem. Jejich výhodou je, že se dostanou do hůře přístupných míst než jejich kulaté protějšky. Jsou schopné lépe vyčistit rohy místností nebo pod nábytkem.

Vyplatí se tedy robotický vysavač vůbec?

Pokud budete očekávat, že vaše domácnost již nebude potřebovat váš zásah, pak vás zklameme. Žádný robotický vysavač nedokáže nahradit mop či klasický vysavač, jenž dosáhne i za nábytek a do špatně přístupných prostor. Nicméně pokud vám záleží na tom, aby domácnost byla průběžně uklizená, je tento pomocník skvělou volbou. Zanechá podlahy čisté a ocení jej nejen majitelé domácích mazlíčků, rodiny s dětmi, ale i alergici nebo ti, kteří jsou hodně vytížení a na běžný rychloúklid nemají čas.