Digestoře jsou v kuchyních nepostradatelnými pomocníky, odvádějí zápachy a mastnotu z vaření z místnosti, což je důležité nejen v samotné kuchyni, ale zejména máme-li spojenou kuchyň s obývacím pokojem. Ačkoli v kuchyních zpravidla bývá okno, k vyvětrání zápachů od vaření nemusí stačit. Hlavně v zimě, kdy nemůžeme větrat tak intenzivně, oceníme pomoc digestoře ještě víc.

Recirkulační, nebo komínová?

Výhodou recirkulační digestoře je, že ji můžete nainstalovat do každé kuchyně a kamkoli, neboť nemusíte řešit její napojení na komínový odvod. Principem této digestoře je odvod pachů a mastnoty přes uhlíkový filtr, kde se nečistoty zachytí a vzduch se vrací do místnosti. Filtr je třeba po určité době vyměnit, některé lze i umýt v myčce. Další výhodou je energetická úspora, zejména v zimních měsících, protože recirkulační digestoř neodvádí z místnosti teplý vzduch, jako komínová digestoř.

Výhodou komínové digestoře je její větší účinnost a menší hlučnost, než mají recirkulační digestoře. Vzhledem k tomu, že je vázaná na odvod do komína, nemůžete ji nainstalovat do každé kuchyně, a i když se právě ve vaší kuchyni odvod do komína nachází, pravděpodobně se nevyhnete alespoň nějakým částečným stavebním úpravám.

Vybírejte podle výkonu

Výkon digestoře je jedním z nejdůležitějších parametrů, které by měly rozhodovat při výběru spotřebiče. Dříve platila rovnice Q = V x f (plocha kuchyně krát výška místnosti). Ideální bylo, pokud se vzduch v místnosti vyměnil 10-15x za hodinu. To však nelze uplatnit na místnosti, kde je kuchyně propojena s obývacím pokojem, případně i s halou, protože tímto způsobem by z místnosti odcházelo příliš velké množství tepla. Jak tedy spotřebič vybrat? Zvolte takovou digestoř, jejíž výkon přesahuje hodnotu 600 m³/h. Během vaření spusťte přístroj na maximum, později snižte intenzitu odsávání podle potřeby. Nejmodernější vysoko výkonnostní přístroje dokonce v sobě mají integrovaný senzor, jenž sám vyhodnotí vlhkost vzduchu v místnosti, a přístroj se sám spustí.

Bojuje proti vlhkosti i mastnotě

Při koupi digestoře se informujte také na to, jak efektivně dokáže přístroj odstraňovat unikající mastnoty a jak jej potom čistit. Komplikované čištění či výměna filtrů by mohly vést k tomu, že přístroj bude často zanesen, protože se vám jej nebude chtít pravidelně čistit. Také se tím snižuje jeho účinnost.

Rovněž je potřeba ověřit si, který přístroj si efektivně poradí s vyšší vlhkostí, která přirozeně ve vzduchu při vaření vzniká. Podle časopisu dTest s tímto měla celá řada přístrojů, které otestovali, velký problém.

Pozor na hlučnost

Jak jsme již uvedli výše, recirkulační digestoře bývají hlučnější než ty komínové, což může při výběru přístroje hrát roli, zejména pokud je kuchyň součástí většího obytného prostoru. Avšak i u komínových digestoří se vlivem špatné instalace může stát, že přístroj bude příliš hlučný. Podmínkou je co nejkratší potrubí, které odvádí vzduch do komína. Mělo by dosahovat maximálně čtyř metrů a mít nejvýše dvě spojovací kolena, důležitý je také mírný sklon od digestoře směrem ke komínu, aby do ní zpět nestékala odváděná vlhkost.

Na závěr

Pokud si digestoř pořizujete, opravdu pečlivě vyberte přístroj podle toho, kde bude v místnosti umístěn, a dále podle potřebných parametrů. Samozřejmě zvažte i její designovou stránku. Můžete do kuchyně instalovat přístroj, který bude skryt v kuchyňské skříňce (to bývá často u recirkulačních digestoří), nebo naopak vyberete přístroj, jenž bude ať už mezi skříňkami, nebo nad varným ostrovem dominovat. Ideální je, pokud linka obsahuje další kovové prvky, protože tak dojde k zajímavému propojení a přístroj nebude jen velkým a neforemným kusem kovu, který ční viditelně ze všech stran.

Dalším faktorem je cena. Není nutné vybírat ten nejdražší spotřebič, protože to ne vždy musí znamenat, že bude nejkvalitnější. Výkonné přístroje seženete i ve střední cenové rovině.