S příchodem letní sezony se nám octomilky stěhují do kuchyní, spíží a dalších místností, kde máme uskladněné sezonní ovoce. Sice neštípou a ani jinak nás nenapadají, ale jsou otravné a na ovoci dokážou způsobit katastrofu. Z domácností většinou vymizí až s příchodem chladných podzimních dní. Boj s nimi bývá náročný, ale nemusíme nutně prohrát.

Octomilka obecná (Drosophila melanogaster) či octomilka velká (Drosophila funebris) jsou nejčastějšími zástupci tohoto hmyzu (na světě jich existuje kolem 2000 druhů), jenž čas od času trápí téměř každou domácnost. Nejraději mají samozřejmě ovoce, a to ať už čerstvé, nebo nějak upravené (kompoty, koláče s ovocem apod.), odtud také název ovocné mušky. Kromě toho ale také napadají otevřené lahve či sklenice s pivem, vínem, ovocnými šťávami nebo domácí květiny, zejména pokud kvetou.

Díky tomu, že jsou velmi malé, dostanou se téměř kamkoli a neplatí na ně běžné prostředky jako plácačka na mouchy. Život mušky trvá přibližně devět týdnů a za tu dobu dokáže naklást stovky vajíček, které naklade zpravidla na nějaký rozkládající se materiál, jako je například hnijící ovoce či tlející listy. Larvy se z vajíček líhnou již za tři dny, dosahují délky kolem osmi milimetrů a přibližně po třech týdnech se zakuklí. Za dalších 5-10 dní se vylíhne dospělý jedinec.

Jak jsme již uvedli, mušky octomilek sice nekoušou nebo neštípají, nicméně díky svému množství, ve kterém se zpravidla vyskytují, dokážou velmi rychle znehodnotit potraviny, které leží volně přístupné na lince nebo na policích. Kromě toho jsou také přenašeči bakterií, plísní, hniloby či kvasinek, takže i potravina, která na první pohled vypadá v pořádku, může být již napadena a škodit našemu zdraví.

Jak se octomilek zbavit?

Octomilky nesnášejí čerstvý vzduch a průvan, takže určitě často větrejte. Tím také předejdete tomu, že se v místnosti bude koncentrovat vlhký vzduch a aroma z potravin, které mušky cítí již na dálku. Pokud zjistíte, kde se octomilky množí, okamžitě tato ložiska odstraňte a místo dobře omyjte, aby na něm nezůstaly skvrny a zápach. Pravidelně kontrolujte ovoce, hnijící kousky okamžitě zlikvidujte. Nenechávejte volně ležet zbytky potravin a ovoce, které můžete uskladnit v lednici. Ovoce, které je lepší uchovávat mimo ledničku, skryjte pod poklopy nebo uzavřete do krabiček. Odpadkové koše často čistěte a vyprazdňujte. Jednou za týden to určitě nestačí.

Pomocníci v likvidaci

V drogeriích a hobby marketech seženete celou řadu prostředků, které vám při likvidaci octomilek v domácnosti mohou pomoci. Ať už jsou to speciální elektrické odpuzovače, které stačí strčit do zásuvky, nebo spreje proti létajícímu hmyzu či speciálně proti octomilkám, můžete vybírat. Pokud chcete najít nějakou méně agresivní formu, můžete zakoupit nebo si vyrobit různé pastičky. Jejich principem je zpravidla nádobka s obsahem sladké tekutiny, ve které se octomilky jednoduše utopí, nebo nádobka se sladkým aroma, kolem které je umístěna mucholapka, takže jakmile se octomilka snaží od nádobky vzlétnout, přilepí se na lepicí papírky.

Pokud byste si takovou pastičku chtěli vyrobit, stačí zakoupit lepicí pruhy papíru, které umístíte například do stojánku kolem nádobky, nebo použijte lahev, do které nalijete sirup, cukr rozpuštěný ve vodě nebo jinou tekutinu, z boku vyřízněte malé otvory, aby mušky mohly dovnitř, ale vršek nádoby dobře uzavřete. Mušky se vždy snaží vzlétnout přímo vzhůru, což se jim nezdaří, a tak spadnou přímo do tekutiny.