Pořád samozřejmě seženete plastové stolní větráky, které stojí v řádu několika stovek korun a odvedou standardní práci. Přesto si u nich všímejte základních parametrů, jako je výkon a hlučnost. Některé typy budou kvůli hluku naprosto nevhodné do prostor ložnice, jiné budou málo výkonné na to, aby ochladily větší místnost. Důležitá je také bezpečnost: vrtule by měla být kryta kovovou mřížkou, bez níž by větrák neměl být nikdy spuštěn. Zvláště máte-li doma malé děti nebo zvířata, dbejte na to, aby oka mřížky byla velmi drobná a nevešel se do nich ani dětský prst.

Stojanové ventilátory se od těch stolních liší prakticky jen tím, že pro ně nemusíme hledat místo na stole. Navíc nás však zajímá jejich stabilita. Dražší, značkové přístroje bývají opatřeny protiskluzovými prvky.

Zvláštním typem jsou ventilátory sloupové; jejich předností je tichý chod a designová nenápadnost - v pokoji zaberou minimum místa a vypadají elegantně. Navíc mohou být doplněny o funkci ionizace a zvlhčování vzduchu. Vzhledem k nižšímu výkonu se hodí do menších pokojů a ložnic. Vzduch však jejich vlivem proudí hlavně při zemi, což může být někomu nepříjemné.

Vrchol ochlazovací techniky pak představují bezlopatkové ventilátory navržené ve futuristickém designu, které se snadno čistí a jsou bezpečné pro děti i zvířata, aniž byste na ně museli montovat ochrannou mřížku. Nevšednímu provedení však odpovídá i cena.

Máte-li vysoké stropy, můžete zauvažovat o ventilátorech stropních, které zároveň mohou nést i funkci svítidla. Více informací vám nabídne článek, jenž jsme o stropních ventilátorech vydali vloni: