Letní období je oblíbené díky dovolené a prázdninám, během nichž si můžeme odpočinout, strávit čas s rodinou, podnikat spoustu aktivit. Ale přesto trávíme i dost času doma. Pokud horké dny přetrvávají bez občasného ochlazení nebo příjemného deště, může se z naší domácnosti stát doslova sauna. Naštěstí existuje celá řada skvělých pomocníků, kteří nám mohou pomoct, aby se nám lépe dýchalo a teplota v domácnosti byla snesitelnější.

Stolní a stojanové ventilátory

Princip ventilace nespočívá v ochlazování vzduchu, ale v jeho rozvíření po místnosti, čímž se proudící vzduch stává snesitelnější a lépe se dýchá. Ventilátory lze zakoupit v několika velikostech a také si můžete vybrat ze stolních či stojanových nebo ventilátorů, které jsou kombinované se světlem a lze je využít jako lustr. Některé moderní ventilátory již mají i dálkové ovládání a všechny zpravidla fungují ve třech módech. První stupeň slouží ideálně ve spánkovém režimu, protože je nejtišší a funguje jako jemný vánek. Druhý stupeň je pro běžný provoz, neboť udržuje konstantní intenzitu cirkulace vzduchu, a třetí stupeň je velmi intenzivní pro rychlejší ochlazení vzduchu v místnosti.

Čističky vzduchu

Čistička slouží k filtrování vzduchu, který je do místnosti vypouštěn v dlouhých proudech přes filtry, jež vzduch nejen vyčistí, ale také ochladí. Vzhledem k zabudovanému inteligentnímu termostatu lze regulovat teplotu a v případě potřeby vzduch buď chladit, nebo ohřívat. Díky integrovanému časovému spínači můžeme nastavit také automatické vypínání čističky podle potřeby. Filtry se nemusí nijak čistit, ale je třeba je pravidelně měnit. Pokud bychom používali čističku několik hodin denně, filtr vydrží přibližně jeden rok.

Ultrazvukové zvlhčovače a ionizátory vzduchu

Tyto přístroje fungují na principu vypouštění chladné páry do místnosti, čímž lze mírně snížit v místnosti teplotu, ale především dojde ke zvlhčení příliš suchého vzduchu, ve kterém se špatně dýchá. Pára vzniká rozbitím vody na mikročástečky, které jsou následně vypuštěny do prostoru jako jemná mlha. Výhodou ultrazvukových zvlhčovačů je to, že pára je vždy studená, a nemůže tedy dojít k případnému opaření, proto se tyto přístroje hodí například do dětských pokojů.

Klimatizace

Nejen kancelářské budovy či obchody, ale i mnoho domácností je dnes vybaveno klimatizačními jednotkami nebo mobilními klimatizacemi. Vzhledem k tomu, jak se každým rokem zvyšují průměrné teploty v letních měsících, počty prodaných klimatizačních jednotek se stále zvyšují.

Výhodou mobilních klimatizací je to, že je lze přesouvat z místnosti do místnosti a také nižší pořizovací cena. Nevýhodou je však mnohdy komplikovaný odvod teplého vzduchu a také menší ochlazovací kapacita. Zabudované klimatizace jsou mnohem výkonnější a také je lze nastavit na více stupňů intenzity chlazení (nebo naopak v zimě je možné klimatizací přitopit v případě potřeby). Je však třeba vhodně propojit a zavěsit vnější a vnitřní jednotku, což vyžaduje montáž odborníka. Také může být pro mnohé nevýhodou poněkud vyšší původní investice.

Některé moderní zabudované klimatizační jednotky již mívají nejen dálkové ovladače, ale také časové spínače k automatickému načasování na zapnutí či vypnutí, integrovanou čističku vzduchu nebo vestavěnou síť WLAN k pohodlnému dálkovému řízení. Bývají vyrobeny tak, aby splňovaly nároky nejvyšší energetické třídy a jejich spotřeba nebyla příliš vysoká.