Houpací sítě a zahradní houpačky jsou stále oblíbeným zařízením, které si pořizujeme pro odpočinek a zábavu na zahradu. Nechceme ale jen klasické houpací lavice, které nemají příliš velký šmrnc a nepřinášejí tolik pohodlí, které bychom si představovali. Co elegantního si tedy pořídit? A na co případně při nákupu dát pozor?

Houpací sítě stále oblíbené

Sítě mají velkou výhodu v tom, že jsou dobře skladné a můžete je zavěsit buď mezi stromy, nebo si k nim pořídit přenosný stojan. Větve stromů jsou sice skvělé, navíc je to romantické ležet si v síti a nad hlavou si nechat šumět listí stromu. Kromě toho po mnoho let se sítě ani jinak nezavěšovaly, ale je nutné větve stromů dobře zkontrolovat, zda nejsou suché a zda vydrží zátěž.

Druhou možností je zavěsit síť do pevného přenosného stojanu, který můžete jednoduše složit nebo přenést na jakékoli místo. Výhodou stojanů je jejich pevnost, možnost vybrat si z různých tvarů, velikostí a designu.

Materiály, z nichž se sítě vyrábí, jsou různorodé, z celistvé látky nebo vyplétané s oky, ty však nebývají moc pohodlné. Nejpohodlnější a nejprodávanější jsou sítě plátěné, protože jsou prodyšné, a přitom pevné a neztrácejí tvar. Kromě toho u dobrých sítí bývají vyztužené kratší strany (u některých i ty dlouhé), takže síť se kolem vás hned neuzavře, jakmile si do ní lehnete. Na trhu seženete i mnoho barevných variací nebo také sítě s ozdobnými konci z krajek nebo střapců.

Houpačky pro malé i velké

Houpačky jsou skvělým pohodlným zahradním nábytkem, pokud si potrpíte na pohodlí. Stále můžete zakoupit klasické houpací lavice, ale pro milovníky originálního designu jsou tu houpačky s dřevěnou nebo kovovou konstrukcí v různých tvarech, s kvalitním polstrováním sedaček i opěráků. Houpačky bývají zavěšené na speciálních stojanech, ale některé z nich lze také zavěsit na větve stromů. Je ale lepší využít další opory nebo kovové traverzy pro zpevnění konstrukce. Výhodou stojanů je stejně jako u stojanů na sítě to, že je můžete kamkoli libovolně přesouvat.

Než půjdeme nakupovat…

Před samotným nákupem si promyslete několik věcí. Předně je důležité, kde bude houpačka stát a zda pro ni máte dost místa. Na velké zahradě máte možnost ji přesouvat, ale na malé zahradě nebo na terase je třeba najít jedno stálé místo, proto je třeba dobře si propočítat rozměry, aby vám houpačka nepřekážela nebo aby se vám na místo vůbec vešla.

Pro kolik lidí je houpačka určena? Budete se v ní houpat sami, nebo v ní bude najednou více lidí? Tomu je třeba přizpůsobit nejen velikost či tvar, ale zejména nosnost houpačky i stojanu.

Přizpůsobte houpačku či síť a hlavně jejich stojany celkovému exteriéru zahrady či terasy. Na malou zahradu nebo terasu se nehodí příliš robustní kusy nábytku. Také zvolte uvážlivě vhodný materiál. Přírodní materiály, jako jsou dřevo a provazy či lana, jsou vždy skvělou volbou, ale podle okolních podmínek nemusíte zatracovat ani kov či plast. Důležité je, aby houpačka nebo síť zapadla celkově do okolního prostředí a abyste se při odpočinku v ní cítili dobře.