Při odstraňování skvrn z koberců musíme nejprve přihlédnout k materiálu, ze kterého je konkrétní koberec vyroben, abychom spolu se špínou neodstranili i barvu a neporušili vlákno. Nejopatrnější musíme být v případě materiálů přírodních, třeba vlněný koberec vyloženě nesnáší mokré čistění, natož agresivní čisticí přípravky. I v případě jiných koberců je však lepší, když čisticí prostředek nejprve vyzkoušíte na malé ploše na méně viditelném místě, než ho aplikujete uprostřed obýváku.

Skvrny od čaje a kávy

Asi nejčastější "nehodou", která potkává koberec v obývacím prostoru, bývá ucintnutí či přímo vylití čaje nebo kávy. Než tekutinu rozšmudláte kartáčem všude okolo, pokuste se ji co nejvíce vysát savou utěrkou, klidně i papírovou. Skvrnu pak čistěte od krajů ke středu, dokud není zaschlá. Pokud doma nemáte nějaký osvědčený "zázračný" čistič, posypte flek solí, pracím práškem nebo jedlou sodou a místo vykartáčujte navlhčeným kartáčkem. Dobře zabírá také obyčejné mýdlo s jelenem. To můžete použít i na koberec vlněný, jen dejte pozor, abyste koberec zbytečně nepřemokřili. Raději ho něčím podložte, aby co nejrychleji proschnul.

Červené víno

Kdo si občas neodpustí skleničku červeného vína, určitě ví, že v případě jejího rozlití je nutné rychle popadnout kuchyňskou sůl a postižené místo řádně zasolit. Po chvilce působení skvrnu vyčistíme houbičkou namočenou do sodovky nebo minerálky.

Zašlápnutá plastelína

Na žvýkačku stačí přiložit kostku ledu, ale co když si vaše dítka hrají s inteligentní plastelínou nebo slizem? Takové hmoty z vláken koberce běžnou metodou neodstraníte, zvláště když na ně už šlápla dětská bačkůrka. Nesnažte se je šudlat vodou, místo toho raději sáhněte po čisticím lihu nebo jakémkoli silném alkoholu bez chuti, zabrat by mohla i vodka. Postižené místo zakápněte a chvilku počkejte, až se přilepená hmota rozpustí. Potom ji jemně setřete ubrouskem. Stejným způsobem se dá vyčistit i zašlápnutá čokoláda.

Vosk

Romantický večer při svíčkách si může vyžádat daň v podobě nakapaného vosku na koberci. Pokud jde o vosk bílý, netřeba si s tím dělat velkou hlavu. Nechte ho ztuhnout a pak ho opatrně vydrolte. Pozůstalou mastnou skvrnu odstraníte přežehlením, nikdy ale nepřikládejte horkou žehličku přímo na koberec. Místo žehlete přes papírovou utěrku. Vosk se do ní vpije a koberec bude zase čistý. V případě, že jde o vosk barevný, může na koberci zůstat barva i po přežehlení. Nejspíš vám pak nezbude nic jiného, než přivolat na pomoc profesionály.