Pozornost věnujte vzduchovému výkonu

Nejlepší mobilní klimatizace disponují vynikajícím vzduchovým výkonem. Každá jednotka funguje na principu, kdy je teplý vzduch odváděn pryč z místnosti, a naopak studený vzduch je foukán dovnitř. Tím dochází k celkovému ochlazování. Konkrétní intenzita nezáleží pouze na chladicím výkonu, ale také na tom vzduchovém.

Proto je vzduchový výkon jedním z prvních aspektů, který byste měli při výběru mobilní klimatizace zohledňovat. Čím je totiž vyšší, tím více účinek klimatizace pocítíme. Pokud si tedy koupíte vynikající klimatizaci s nízkým vzduchovým výkonem, její účinek prakticky nepoznáte.

Jakým způsobem je odváděn kondenzát?

Vedlejším produktem každé klimatizace je takzvaný kondenzát. Vzniká ochlazováním vzduchu, jedná se však pouze o vodu, která však musí být nějakým způsobem vyvedena pryč. Existují různé možnosti, jak se kondenzátu zbavit.

Jedním z nich je i použití čerpadla, kdy je voda ve formě tekutiny odváděna pryč nebo je přeměněna na plynné skupenství, takže může odcházet společně s horkým vzduchem. Toto řešení je ideální tam, kde není možné běžnými technikami realizovat klasický odtok. Nejlepší jsou proto klimatizace s automatickým výparníkem, kde se kondenzát nerušeně vypaří.

Alergici to mají o něco složitější

Zmíněné informace jsou spíše obecnějšího charakteru, avšak alergici by měli dávat výběru mobilní klimatizace obzvláště velký prostor. Testkvality.cz srovnává ty nejpoužívanější klimatizace, takže máte všechny potřebné údaje na jednom místě. Rozšiřování alergenů by totiž mohlo alergika dráždit, což je pochopitelně nežádoucí.

Zaměřte se především na výběr kvalitních filtrů, které zabrání šíření nečistot. Nemusíme zdůrazňovat, že se mobilní klimatizace musí pravidelně servisovat a čistit. Nedostatečná údržba se totiž může stát úplným rájem pro plísně, pro alergiky nic dobrého.

Jak je to s topením a mobilní klimatizací?

Mobilní klimatizace je sice primárně určena na chlazení, ovšem modernější typy umí také topit. Při chlazení však dokáže klimatizace dosáhnout rozdílu maximálně 5 stupňů mezi vnitřní a venkovní teplotou. S touto hodnotou tedy musíte počítat i při samotném topení. Například není možné vytopit místnost na 20 stupňů, když je okolní teplota vzduchu pouhých 10 °C. Tato teplota je mimochodem limitní pro vytápění. Pod touto hranicí je již nutné použít klasické topení, neboť klimatizace by takovou teplotu nezvládla. Nezapomeňte také na správné nastavení přístroje. Rozdíl mezi teplotou v místnosti a venku by neměl být příliš vysoký, v jiném případě by mohlo dojít k nečekané nemoci nebo kolapsu organismu.

Mobilní klimatizace je určitě šikovnou věcičkou v rozpálené kanceláři. Vybírejte ji však pozorně, protože v případě chybné volby byste si mohli zadělat na nesčetné problémy.