Zpravidla kupujeme pohovku jako nábytek do obývacího pokoje, na kterém sedáváme my sami nebo naše návštěvy. Máme-li však velmi malý byt nebo například chatu, kam pravidelně jezdíme, či chceme vybavit pohovkou pokoj pro hosty, je třeba vybírat velmi pečlivě tak, aby nám pohovka jako postel sloužila opravdu co nejlépe.

Jako v mnoha jiných případech i při nákupu pohovky platí, že kvalita by měla stát na prvním místě. Pokud bude sloužit k pravidelnému, či dokonce ke každodennímu přespávání, pak to platí dvojnásobně. Je třeba, aby byla dobře a kvalitně vyrobena, aby se vám po pár měsících rozkládání a skládání doslova „nerozpadla“, a také samozřejmě abyste po několika nocích neměli rozlámané celé tělo. Důležitá je nejen konstrukce, ale i rozměry sedačky, materiál, z něhož je vyrobena, a samozřejmě matrace, na které budete v noci spát.

Zjistěte si co nejvíce o výrobci sedačky, kterou máte v úmyslu koupit, a přečtěte si o něm i recenze od ostatních zákazníků. Informujte se o tom, jak fungují případné reklamace nebo pomoc při nějakém problému, který se může u pohovky vyskytnout.

Ideální je, pokud sedačku vidíte na vlastní oči a můžete si ji vyzkoušet a „osahat“. I ty nejlepší obrázky na internetu jsou stále jen obrázky a ani popis vám nedokáže říct, jak pohodlná sedačka je. Vyzkoušejte si ji v obchodě, nechte si ji rozložit a sami si zkuste, jak pohodlně se vám na ní sedí a leží, jak dobře vám jde rozkládat a skládat, zda není manipulace s ní příliš těžká nebo komplikovaná.

Určitě se nevyplatí podceňovat materiál, z něhož je pohovka vyrobena. Pokud na ní budete spávat, je příjemnější zvolit měkké materiály a nikoli kůži nebo koženku. Také celková údržba sedačky je důležitá, aby vám vydržela dlouho hezká a funkční. Vyberte si takovou, která jde snadno čistit, polštářky ideálně se snímatelnými potahy, nebo pokud má potah i sedačka, tím lépe.

Další důležitou věcí je matrace, která se do rozkládacích pohovek používá. Nejčastěji je to polyuretanová pěnová matrace. I zde si ověřte, jak je kvalitní, aby se vám po pár měsících neproseděla nebo neproležela. Kvalitní matrace bývají těžší a pevnější díky větší hustotě pěny. Proto je vhodné kupovat takovou, jejíž hustota není pod hranicí 30 kg/m³.

Dobré je, pokud jsou pod matrací do sedáku ukotvené vlnovkové pružinky, které rovněž prodlužují životnost matrace a zároveň umožňují přirozenou pružnost matrací. Další možností jsou tzv. bonellové pružiny, které rovněž pomáhají udržet matraci v dobré kondici, ale na rozdíl od vlnovkových pružin jsou díky svému talířovitému tvaru tužší. To může být výhodou i nevýhodou, podle toho, jakou tvrdost preferujete.

Pokud máte pohovku určenou k dennodennímu spánku, dejte rozhodně přednost takové, která v sobě má matraci zabudovanou. Rozložitelné části sedačky mohou dobře fungovat na občasné přespání, ale pro pravidelné užívání je kvalitní matrace na spaní nepostradatelná.