Vše potřebné pro tvorbu mozaiky se dá sehnat v obchodech pro tvořivé, včetně rozličných kamínků a střípků. Vychází to ale docela draho, a tak se vyplatí oběhnout i stavebniny a poptat se po zlevněných nebo rovnou vyřazených obkladech, které jsou už místy naťuklé, a nebude vám líto je rozbít úplně. Pro úpravu tvarů střípků poslouží štípací kleště, snáze se však pracuje s kleštěmi přímo určenými pro mozaiku.

Nakonec si ještě musíme obstarat mozaikové lepidlo a spárovací hmotu; dá se použít klasická stavbařská - pokud ji chcete obarvit, použijte akrylové barvy. V obchodech nicméně seženete i různě barevné spárovací hmoty pro mozaiky.

Obrázek nebo vzor si nejprve poskládáme nanečisto. Už během této přípravné fáze ponecháváme mezi jednotlivými kamínky 2-3mm mezery pro spárovací hmotu.

Střípky pak lepíme na očištěný a odmaštěný povrch, přičemž je vsazujeme do silnější vrstvy lepidla, aby dobře držely. Přebytečné lepidlo opatrně odstraňujeme nožíkem, než zaschne. K usazení menších střípků používáme pinzetu.

Hotové dílo necháme aspoň den zaschnout a potom se teprve pustíme do spárování. Hmotou vyplníme mezery tak, aby byla vrstva hmoty v jedné rovině s povrchem kamínků. Zhruba za půl hodiny kamínky otřeme houbičkou nebo hadříkem, cákance spárovací hmoty na nich nesmí zaschnout, později byste je už neodstranili.