Ratan je stálicí mezi materiály, které se využívají k výrobě zejména zahradního nábytku. Jeho využití se datuje již do starověkého Egypta, známky o něm najdeme i v 16. století, kdy si ho oblíbili zejména Angličané, kteří ho pak rozváželi do svých kolonií, takže se dostal například až do Indie a dalších zemí Dálného východu. Známe jej v podobě různých odkládacích stolečků, taburetků a menších kousků nábytku. Využíval se hojně v zimních zahradách rezidencí.

V současnosti se ratanový nábytek využívá v domácnostech, ale hlavně v zahradách a na terasách, neboť je velmi lehký, praktický, snadno se udržuje, je pohodlný a navíc vypadá velmi elegantně.

Nábytek se vyrábí buď z přírodního ratanu, nebo z ratanu umělého. Přírodní materiál pochází z lián palmy Calamus rattan z malajsijských pralesů, ze Singapuru nebo z Filipín. Jednotlivé liánové šlahouny mohou dorůstat délky až 100 metrů a jejich zajímavost spočívá v tom, že si po celé délce udržují stejný průměr. Proto jsou pak jednotlivá vlákna v nábytku stále stejná. Ratan je velmi lehký, pružný, ohebný, takže se z něj pletený nábytek velmi snadno vyrábí. Pokud je chráněný před povětrnostními vlivy, je ratan hodně odolný. Proto je ideálním materiálem do interiérů. Zde se často kombinuje s konstrukcemi z masivního dřeva, a vzniká tak velmi luxusní interiérový nábytek.

Kromě toho interiérový nábytek z ratanu se vyrábí ručně, proto každý kus je maličko jiný a vlastně originální. Samozřejmě tomu odpovídá i cena, takže ratanový nábytek patří do vyšší kategorie interiérového vybavení. Zatímco pro interiér se využívá loupaný ratan, který se následně moří v barevných odstínech, na zahradní nábytek je použit neloupaný ratan, který se pak lakuje bezbarvým lakem.

Vzhledem k povětrnostním vlivům na zahradě však přírodní ratan velmi trpí a jeho odolnost se rapidně snižuje vlivem horka, mrazů, deště apod. Proto se na zahradní nábytek častěji využívá syntetický ratan, který si udržuje svou kvalitu velmi dlouhou dobu bez ohledu na počasí, a nábytek můžeme nechávat venku celoročně, aniž by tím výrazně utrpěl.

Jak udržovat přírodní ratan?

V první řadě, pokud máte zahradní nábytek z přírodního ratanu, je dobré vystavovat jej co nejméně vlivům počasí. Tedy pokud jej zrovna nepoužíváte, uložte jej pod střechu nebo do zahradního domku, kde bude chráněn před ostrými slunečními paprsky nebo před deštěm. Dlouhodobá promáčenost mu nesvědčí stejně jako pobyt ve sněhu a mrazu.

Když ratan čistíte, použijte vlhčený hadřík, kterým otřete nečistoty. Není dobré jej pravidelně sprchovat nebo drhnout chemickými čisticími prostředky. Pokud dojde po čase k tomu, že se z nábytku začne odlupovat lak, jemně jej obruste a natřete znovu bezbarvým lakem na dřevo.

Jak ošetřovat umělý ratan?

Umělý ratan je velmi odolný a téměř nezničitelný. Nevadí mu jakékoli počasí, neboť se vyrábí z polyetylenu, který se vyznačuje velkou odolností. Jeho podobnost s originálem je až neuvěřitelná, cenově je však o mnoho dostupnější. Kromě toho také umělý ratan se vyrábí v různých designech, barvách a odstínech, takže nabídka je velmi široká.

Nábytek z umělého ratanu je v podstatě bezúdržbový. Nepotřebujete speciální péči, můžete jej omývat vodou i čisticími prostředky, můžete jej pravidelně osprchovat zahradní hadicí a nechávat jej venku celoročně.

Nezapomeňte...

Jako u mnoha věcí i u ratanového nábytku platí, že kvalita je základem. Je lhostejné, zda kupujete přírodní, nebo umělý ratan, vždy si raději trochu připlaťte za kvalitnější nábytek, bude vám sloužit delší dobu a budete s jeho údržbou mít méně práce než s levnými a méně kvalitními výrobky.