Naší první obavou bude samozřejmě bezpečnost. Malé dítě, které se ve spánku vrtí a převrací ze strany na stranu, může z patrové postele spadnout a přivodit si vážné zranění. Z tohoto důvodu by v patře neměly spát děti mladší 6 let a zvláštní pozornost musí být věnována bočnicím. Ty mívají standardní výšku 30 cm; protože se ale postele prodávají většinou bez matrace, je dobré dopředu promyslet, jak vysokou matraci zvolíte, abyste si případně mohli včas nechat vyrobit bočnice vyšší.

Dítě se může na patrovou postel dostat po schůdcích nebo po žebříku. Schůdky bývají pohodlnější, a někdy dokonce zároveň slouží jako úložné šuplíky. Ideální je, když se tyto šuplíky samy dovírají - zamezíte tak riziku úrazu v případě, že jedno dítě zapomene šuplík zavřít a druhé do něj šlápne při sestupu z palandy.

Žebříky i schůdky seženete i v odnímatelné variantě. Díky ní zabráníte komukoli šplhat na patrovou postel v době, kdy si to nepřejete - třeba když se v pokojíku batolí mladší čiperný sourozenec.

Dnešní postele pro děti mívají řadu podob a nabízejí zábavné prvky, o kterých se nám v našem dětství ani nesnilo. Lákavá je například postel se skluzavkou. U ní musíme vzít v potaz, jak velké dítě taková skluzavka ještě unese a jestli na ni budeme mít v pokojíku dostatek místa. Okolo dojezdové dráhy se pak nesmějí válet ostré hrací kostky a jiné překážky, o které by se dítě mohlo poranit, což je v dětském pokojíku občas těžké zaručit.

Problém patrových postelí však nespočívá jen v bezpečnosti, ale také v riziku zhoršených podmínek spánku, protože u stropu se drží vydýchaný vzduch a bývá tu značně tepleji. Nepříjemně se může cítit i spáč na dolní posteli, jelikož vdechuje vlhkost odváděnou z matrace nad sebou. Dětský pokoj by měl být proto dostatečně větrán, a to i během zimy.

Vhodnějším typem jsou každopádně typy postelí, které jsou k sobě natočeny do pravého úhlu a překrývají se jen v oblasti nohou; horní lůžko je tak položeno mnohem níže, a přitom se pod něj stále vejdou skříňky poskytující úložný prostor. Některé patrové postele k tomu nabízejí ještě jedno lůžko navíc, které se vysune ze zásuvky. Výběr je zkrátka široký a vstříc vám vyjdou i truhláři vyrábějící nábytek na míru.