Vznik a množství vodního kamene je dán tvrdostí vody. Ta se dostává na povrch ze spodních vrstev a i přes cestu čističkami a dalšími zařízeními obsahuje různé minerály, jako např. vápník a hořčík a také soli. Tyto minerály a soli se postupně usazují na spotřebičích, kde zpočátku vytvářejí bílý až šedý povlak a drobné nečistoty, které se na spotřebiče či trubky „lepí“ tak dlouho, až vytvoří silnou vrstvu, která může přístroje a potrubí doslova zničit.

Pokud se například vodní kámen usadí v pračce nebo myčce, snižuje se také účinnost čisticích prostředků, a tím i procesu praní nebo mytí. Zanesená rychlovarná konvice zase může do kávy nebo čaje nalít vodu plnou bílých drobků, které nejenže nejsou estetické, ale zároveň ve větším množství mohou škodit i vašemu zdraví.

Ke změkčování vody lze použít speciální změkčovače, které koupíte běžně v obchodech. Pokud byste však chtěli omezit množství používané chemie, můžete zkusit i jiné způsoby.

Ocet je univerzálním pomocníkem

Tato levná, a přesto velmi účinná tekutina nechybí snad v žádné domácnosti. Můžete ji použít pro čištění kávovarů i rychlovarných konvic. V konvici vytvořte octový roztok v poměru 1:1 a nechte jej přejít varem. Zopakujte jednou až dvakrát a pak konvici důkladně propláchněte, abyste odstranili zápach. U kávovaru použijte stejný princip, nechte přístroj projít naprázdno pouze s octovým roztokem a následně čistou vodou.

U praček a myček doporučujeme používat při každém mycím či pracím procesu změkčovače vody, protože vodní kámen může zničit nejen spotřebič, ale má také velký vliv na průchodnost potrubí. Nicméně vhodné je i pravidelné čistění spotřebiče, a to alespoň jednou měsíčně. I zde můžete využít ocet. Nalijte 1 litr octa do pračky či myčky a nechte projít jeden prázdný proces s vysokou teplotou.

Soda nejen do kuchyně

Sodu lze použít na čištění nádobí, na kterém se mohou usazovat skvrny vodního kamene. Stačí rozpustit skleničku sody v hrnci vody o teplotě asi 60 ºC a roztok nechat 10-15 minut působit. Pak v něm nádobí opláchněte. Tento roztok můžete použít i pro omytí koupelnových kachliček či zástěn u sprchových koutů, na kterých se často vodní kámen usazuje.

Soda se výborně uplatní také jako čistidlo WC. Nasypte ji do mísy a nechte působit, můžete klidně i přes noc. Na záchodovou mísu lze však využít i tablety na čištění zubních protéz, které stačí pouze vhodit do mísy a nechat působit alespoň hodinu, ale opět můžete i přes noc. Na silně zanesenou mísu můžete použít kombinaci tablet a jedlé sody nebo přilít koncentrovaný ocet či citronovou šťávu, a to alespoň dvě skleničky. Soda nebo citronová šťáva mají navíc tu pozitivní vlastnost, že odstraňují zápachy, a citronová šťáva zanechává příjemnou citrusovou vůni.

Úpravny a filtrační baterie jsou skvělou volbou

Máte-li v domácnosti tvrdou vodu (to znamená, že se tato voda nachází v celé oblasti, kde bydlíte), je vhodné neponechat nic náhodě a pořídit si speciální zařízení, která budou vodu stále změkčovat, abyste nemuseli spotřebiče neustále čistit. Jednak existují speciální změkčovače, které můžete nainstalovat před trubky vedoucí k pračce či myčce. Ty vodu pročistí a do spotřebiče nevpustí tolik minerálů a solí.

Přímo na potrubí vedoucí do vaší domácnosti lze nainstalovat fyzikální úpravnu vody, jejíž princip je postaven na rozbíjení krystalů minerálních solí, a to bez použití jakékoli chemie. Zabraňuje usazování vodního kamene a dokáže vyčistit již zanesené potrubí, které udrží v čistotě po dlouhou dobu.