Obliba sedacích pytlů, vaků a taburetů je dána především jejich pohodlností, snadnou manipulací s nimi, tvarovatelností podle našich potřeb a samozřejmě také originálním designem, kterým se vyznačují. Kromě toho jsou však také často doporučovány i řadou lékařů, fyzioterapeutů a dalšími odborníky na zdraví, protože vaky a pytle umožňují pohodlné sezení či polehávání, aniž by na naši páteř byl vyvíjený nadměrný tlak, který vzniká při dlouhodobém sezení na židli.

Díky skvělé tvarovatelnosti se vaky přizpůsobí tvaru našeho těla, a my si tak můžeme mnohem efektivněji odpočinout. Proto jsou vhodné i pro ty, kteří trpí bolestmi zad či mají fyzicky náročné zaměstnání, nebo pro lidi se sníženou pohyblivostí, protože se jim při ležení netvoří proleženiny. Vaky jsou vhodné pro všechny věkové kategorie, od seniorů až po děti, které se na nich mohou vyřádit, aniž by se poranily o něco ostrého nebo z nich spadly.

Sedací pytle a vaky jsou cenově dostupné, lze vybírat z mnoha designů i velikostí, můžeme volit mezi tvary připomínajícími křesla či těmi, které lze polohovat i jako lehátko. Speciální designy existují také pro děti, například v podobě fotbalových míčů pro chlapce nebo květin pro děvčata, můžete vybírat i ze široké škály barev.

Nevýhodou může být snad jen to, že z některých vaků se hůře vstává a mohou být náročné na prostor. Také při výběru vaku je třeba dbát na zvolený materiál, neboť některé potahy se hůře udržují, což může hrát roli zejména při volbě dětských sedacích pytlů.

Kupujte kvalitní zboží

Nabídka sedacích pytlů, vaků a taburetů je poměrně široká, a proto se vyplatí před koupí zjistit si několik informací a dobře si promyslet, jaký vak chcete, komu bude sloužit a kam jej umístíte. Při výběru se zaměřte zejména na tyto informace:

Z jakého materiálu je zhotoven potah a lze jej dobře udržovat? Špatně či komplikovaně omyvatelné pytle mohou být problémem, protože přece jen se jedná o často zatěžovaný kus nábytku, který je třeba čistit pravidelně. Nejčastějšími materiály jsou nylon, kortexin, kůže či koženka. První dva zmiňované jsou velmi pevné, odolné a dobře omyvatelné, takže je můžete vzít i ven na zahradu nebo na terasu.

Z jakého materiálu je náplň v pytli a je jí dostatek, aby se vak rychle neproležel či neproseděl? Nejvíce se na náplň používají polystyrenové kuličky, které právě způsobují onu příjemnou tvarovatelnost vaku. Případně si zjistěte, zda je možné náplň v pytli doplňovat. Některé vaky mají část švu na zip, aby se náplň dala pohodlně dosypávat.

Jak kvalitně je vak či pytel ušitý? Opět je třeba připomenout větší zatěžovanost, a tedy potřeba kvalitního šití je nezbytná. Tento faktor považujeme za velmi důležitý, neboť nekvalitní výrobky se vám brzy doslova rozsypou pod rukama.

Kde bude pytel nebo vak ležet? Před samotnou koupí si promyslete, zda bude vak v jedné místnosti a ve které, nebo zda s ním budeme různě manipulovat a přesouvat jej podle potřeby. Je mýtem, že sedací vaky patří pouze do dětských pokojů. Skvěle se hodí do pracovny nebo do obývacího pokoje. Podle velikosti prostoru však volte sedací pytel opatrně. Příliš velký kus by vám nakonec mohl všude překážet. Také si rozmyslete, zda chcete vak částečně tvarovaný jako křesílko, nebo velký pytel, na kterém můžete i ležet.

Design nehraje poslední roli

Sedací pytle mohou skvěle doplnit interiér vašeho domova. Můžete je libovolně kombinovat s ostatním vybavením, barevně vytvořit příjemný kontrast, nebo je naopak můžete sladit s nábytkem v místnosti. Lze vybírat jednobarevné i se vzory a potisky, ty se zejména hodí do dětských pokojů. Ať už si vyberete větší, či menší kousek, sedací vak, nebo taburetek, jistě si jej brzy oblíbí všichni členové domácnosti.