Kopírování cizích vzorů je na listině nejčastějších chyb, kterých se podle architektů lidé dopouštějí při zařizování domácnosti vlastními silami. Někde nám něco padne do oka, u sousedů nás zaujala skleněná stěna, kamarádka si koupila u Ikey super botník za bezva cenu. A tak si taky pořídíme moderní skleněnou stěnu, ačkoli máme na rozdíl od sousedů malé děti, které obratem vyzkouší její nerozbitnost a polepí ji samolepkami, a přivezeme si i nový botník, přestože ten starý byl vlastně pěkným starožitným kouskem a stačilo ho jen natřít olejem.

Podle architektky Kamily Douděrové Češi v současné době dávají přednost skandinávskému stylu, konkrétně pak neutrální kombinaci bílé barvy a dubového dřeva, a málokdy najdou odvahu k větší extravaganci. V interiérech je prý ale také vidět velký vliv médií, hlavně televize. „Vezměte si takové tapety. Dříve se užívaly na celou plochu pokoje, my jsme ji v jednom dílu televizního pořadu Jak se staví sen využili jen jako akcent na jedné stěně. Klienti mi pak ukazovali, že si ji dali za sedačku, stejně jako to viděli v našem pořadu. Brali to jako správné řešení. Pochválila jsem je, ale děsí mě představa, že někdo připraví masivní reklamní kampaň, které lidé tak snadno podlehnou,“ uvedla Douděrová v rozhovoru pro Deník.

Na problém vlivu krásně naaranžovaných interiérů v médiích upozorňuje také architektka Julie Rawding. Podle ní se často stává, že při zařizování bytu zapomeneme vzít v úvahu vlastní životní styl a pořídíme si třeba velký kulatý jídelní stůl jen proto, že vypadá hezky na fotce. A přitom jsme zvyklí večeřet v obýváku u televize, nebo bydlíme v garsonce, kam se kromě tohoto stolu už nic jiného nevejde. „Vždy alespoň dvakrát přemýšlejte, proč určitý typ nábytku chcete koupit. Pouze důvod, že v obýváku MUSÍ být kanape, nestačí,“ radí Julie Rawding.

Stávají se i případy, kdy si mladí lidé pořídí špičkovou kuchyňskou linku s nejmodernějším vybavením, ačkoli se stravují zásadně v restauracích. Nastávající maminky zase koupí luxusní dětskou postýlku a z dětského pokojíčku udělají kouzelné miminkovské hřiště, aby po porodu zjistily, že miminko neusne jinde než v manželské posteli a po celý den se jim batolí okolo nohou v kuchyni či v obýváku. Při hře v pokojíčku nakonec stejně nemůže být bez dozoru.

Reklama vám bude neustále říkat, co všechno musíte a potřebujete mít. Jen vy sami ale víte, co s ohledem na svůj životní styl a zvyklosti potřebujete doopravdy, a jaké barvy a dekorace na vás působí příjemně a vyjadřují vaši vlastní osobnost. Inspirativní obrázky vám pak budou skutečně jen inspirací, nikoli diktátem.