Dřevo je materiál získaný z živého organismu a podle toho se také chová. Snadno do sebe nasákne vodu, ve vlhkém prostředí se na něm objevuje hniloba či plíseň, při delším pobytu v horké vodě či páře se může zkroutit až prasknout. Z tohoto důvodu dřevěné nádobí nemůžeme mýt v myčce, ale hezky postaru: jarem a houbičkou pod proudem teplé vody.

Dřevěné nádobí po umytí musí dobře a rovnoměrně proschnout při pokojové teplotě. Vyšší teploty (trouba, radiátor) by dřevo mohly poškodit, proto je nejlepší nechat nádobí stát na odkapávači tak, aby kolem něj proudil ze všech stran vzduch. Prkénka stavíme na úzkou hranu a necháme opřená o stěnu linky, kde samovolně proschnou a budou vždy zase po ruce. Vařečkám a obracečkám bude lépe, když je zavěsíme vedle sporáku, než když je polomokré uzavřeme do šuplíku.

Jednou za pár týdnů bychom měli dopřát dřevěnému nádobí speciální kúru a jeho povrch ošetřit jedlým olejem. Stačí jen pár kapek, které rozetřete po povrchu dřeva papírovým ubrouskem. Pozor, dřevo musí být před olejováním dokonale suché! Vrstvička oleje prodlouží materiálu životnost, a navíc bude bránit škodlivým bakteriím, aby pronikly do jeho struktury.

Usazování bakterií ve hrubém povrchu dřeva je slabinou především prkének, na nichž krájíme syrové maso. Prkénko je potřeba po použití řádně umýt a případně vydrhnout jedlou sodou nebo solí smíchanou s citronovou šťávou. Citron si bereme na pomoc hlavně v případě, že se chceme zároveň zbavit také nežádoucích pachů, které z prkénka cítíme i po důkladném umytí.

Co se týče talířů a misek, tyto výrobky obvykle přicházejí už s vlastní povrchovou úpravou a jejich údržba se odvíjí od doporučení výrobce. Podle toho se také rozhodnete, zda v miskách budete servírovat horkou polévku, nebo do ní maximálně nasypete oříšky. Pozor dáváme zejména u ovoce - kdyby v misce zůstalo zapomenuto a začalo se kazit, bakterie by vzaly dřevo útokem.