Tajnou místnost můžeme v domě zřídit z různých důvodů; asi nejčastějším bývá potřeba co nejlépe ochránit rodinné cennosti v případě vloupání, někdo ale může chtít "utajit" i společenský pokoj nebo třeba vinotéku.

Pokud nám nejde ani tak o bezpečnost, jako spíš o pocit tajemna a zajímavý efekt, můžeme dveře zasadit do stěny tak, aby s ní zcela splynuly. „Potřebujete dveře, které na svém povrchu nesou MDF desku sloužící k nanesení stěrky, malby či tapety. Dveře tak hravě zahalíte do stejného povrchu jako vaše stěny. To umožňují například dveře MASTER DOOR s moderní hliníkovou konstrukcí, díky které odpadá nutnost jednotné podoby obou stran dveřního křídla,“ uvádí Petr Paksi, obchodní ředitel společnosti JAP FUTURE. Takové dveře by pak měly být doplněny skrytou zárubní, aby jednolitost stěny nic nenarušilo.

K zamaskování vchodu do tajné místnosti lze ovšem použít i kus nábytku vyrobeného na míru - třeba skříň s falešnou zadní částí nebo otočný systém polic. Jestliže zvolíte elektrické ovládání, je potřeba promyslet, co se stane v případě výpadku elektrického proudu. Dveře v takové situaci mohou zůstat zavřené, což je vhodné, pokud chrání cenný majetek, nebo se naopak otevřou, což může být důležité pro vaši vlastní bezpečnost, trávíte-li za nimi nerušený čas s přáteli.

Nejvyšší bezpečí pak poskytují tzv. trezorové místnosti, které vám zhotoví odborné firmy. Takové chráněné prostory slouží nejen k uložení pojištěných cenných předmětů, ale také třeba střelných zbraní, jež musejí být znepřístupněny jiným osobám dokonce ze zákona. Do trezorové místnosti se navíc můžete v případě napadení domu schovat s celou rodinou a dveře za sebou zavřít panickým tlačítkem.

Podle požadovaného stupně zabezpečení se trezorové místnosti staví z cihel, betonu nebo monolitických trezorových bloků, které se používají při stavbách komorových bankovních trezorů. Vchod bývá zabezpečen posuvnými dveřmi, jež mohou opět splývat s obložením stěny, takže o jejich existenci vědí jen obyvatelé domu.