Bez ledničky se žádná domácnost neobejde, je dominantou každé kuchyně a jedním z nejdůležitějších spotřebičů, které dennodenně využíváme, a proto je velmi důležité nepodcenit její výběr. Ten je často zkomplikovaný množstvím nabízených funkcí a navíc tím, že jednotliví výrobci označují stejné funkce různými termíny. Jak se v nich tedy vyznat?

Stop námraze!

Pokud se již nechcete zabývat neustálým odmrazováním, pořiďte si lednici s funkcí Total No Frost nebo No Frost, případně Frost Free. Ledničky vybavené touto funkcí mají v zadní části nebo na stropě lednice i mrazáku panel s otvory, kterými do ledničky z mrazáku proudí suchý chladný vzduch. Tyto lednice není třeba nikdy odmrazovat.

Některé spotřebiče mají funkci tzv. statického chlazení. Rozdíl oproti výše zmiňované funkci No Frost spočívá v tom, že námraza se v lednici objevuje, ale je roztavena a ihned odváděna speciálním odvodem z lednice. Mrazák pak buď žádnou speciální technologii nemá, a tak je třeba jej jednou za čas odmrazit, nebo je vybaven funkcí No Frost, čímž máte práci usnadněnou.

Potřebujeme více kompresorů?

Otázka, zda koupit lednici s jedním, nebo s dvěma kompresory, je rovněž velmi zajímavá. Je běžné, že lednice mají dva chladicí okruhy zvlášť ledničky a zvlášť mrazáku, nicméně jsou napojené pouze na jeden kompresor, takže není možné ovládat a vypínat oba oddíly odděleně. Lednice, které mají dva kompresory, umožňují mít zapnutý pouze jeden oddíl nezávisle na tom druhém. To je bezesporu velká výhoda, ale i tak je dobré zvážit, zda ji využijeme, protože lednice s dvěma kompresory bývají ve vyšší cenové skupině.

Zajímavou novinkou na trhu je tzv. invertorový kompresor. Jeho velkou výhodou je nízká spotřeba energie a velmi tichý chod, což oceníme zejména, pokud máme kuchyň spojenou s obývacím pokojem a nechceme být hlukem z ledničky rušeni.

Nepodceňujte počet „plusů“

Energetická spotřeba je jedním z faktorů, které by při výběru nového spotřebiče (a to nejen ledničky, ale také myčky, pračky nebo sušičky) měly hrát hlavní roli. U ledničky je to o to důležitější, že na rozdíl od ostatních spotřebičů je zapnutá 24 hodin denně a celý rok. Spotřeba je označena třídou A a různým počtem +. Čím více plus třída má, tím je úspornější. Například třída A+++ může mít až o 60 % větší úsporu energie než třída A.

Jedete na dovolenou? Dejte Holiday mode

Nejnovější lednice (většinou to bývají právě ty s dvěma kompresory) disponují dvěma zajímavými funkcemi, a to tzv. Holiday a Party mode. Holiday (česky prázdniny či dovolená) umožní snížit spotřebu energie po dobu vaší nepřítomnosti. Teplota v lednici se udržuje kolem 12 °C a v mrazáku kolem -18 °C.

Naopak mode Party zvýší na určitou dobu spotřebu a umožní rychleji nachladit potraviny nebo např. nápoje v mrazáku. Led se vytvoří rychleji a lahve s nápoji lze již za půl hodiny konzumovat perfektně vychlazené. Kromě toho mají takové ledničky zvláštní zvukový signál, který vás včas upozorní na to, že potravina či nápoj dosáhly určité teploty, takže se nemusíte obávat, že by například lahve s nápoji praskly.

Které funkce se ještě mohou hodit?

Většina nových ledniček nabízí další funkce, které se nám, spotřebitelům, mohou velmi hodit. Například zvuková signalizace otevřených dveří nás upozorní, pokud lednici špatně zavřeme. Necháme-li lednici delší dobu otevřenou, automaticky se vypne.

Řada ledniček bývá vybavena antibakteriální úpravou, jež udržuje v prostoru ledničky hygieničtější a čistší prostředí, či například funkcí chlazení dveří, kterou dosáhneme stále stejné teploty v celém prostoru ledničky. Zajímavá je rovněž funkce ionizéru, která zamezuje míchání pachů z jednotlivých potravin.

Řada ledniček má rovněž speciální zóny na uložení ovoce a zeleniny, které pak vydrží déle čerstvé, a také tzv. nulovou zónu, kde se teplota pohybuje těsně nad bodem mrazu a která je vhodná pro uložení masa, uzenin či sýrů.