V první řadě je potřeba rozlišovat mezi teplými a studenými barvami, přičemž je nutné si uvědomit, že každá barva může mít svůj studený či teplý podtón. Studené a teplé odstíny se obvykle navzájem ruší, případně zcela ovlivní jejich vnímání. „Třeba teplá kašmírová barva za modrou sedačkou zezelená a působí jedovatě. Šedá v blízkosti zelené bude působit červeně. Úzké pruhy komplementárních barev vedle sebe budou vypadat všechny jako šedé,“ udává příklad interiérová designérka Ana Alačková.

Jedním z největších omylů je podle designérky nevhodná kombinace barev a osvětlení. „Dopoledne vymalujeme, večer rozsvítíme a zjistíme, že je průšvih na světě. Osvětlení totiž výrazně ovlivňuje vnímání barev,“ vysvětluje Ana Alačková. Stejně jako v případě barev, tak i u světla rozlišujeme různou teplotu: zatímco teplé světlo zvyšuje intenzitu a zářivost teplých odstínů, studené barvy pod jeho vlivem působí tlumeně a šednou. „Studené světlo zase potlačuje výraznost teplých barev, zeslabuje je. Studeným barvám naopak přidává nejen intenzitu, ale i třpyt,“ dodává designérka.

V dnešní době hojně používané monochromatické ladění interiérů v různých odstínech jedné barvy je výborným podkladem pro boho, hygge či podobný styl. „Chyba nastává v okamžiku, kdy prostor začne působit monotónně z důvodu použití nevýrazných povrchů. Akcent a dynamiku dodají různé struktury. Výrazný koberec, vlněný přehoz, strukturované povlaky dekoračních polštářů, výrazná kresba nábytku,“ říká Ana Alačková s tím, že špetkou výrazné barvy potřebuje okořenit i tolik oblíbený styl skandinávský.

Stručný postup, jak vybírat barvy do interiéru a vyhnout se přitom chybám, nám poskytla Ing. Martina Karafiátová z ateliéru StAr:

  • při vybírání barevných schémat pro bydlení je dobré začít barvami největších ploch (podlaha, stěny, velký nábytek, závěsy), a ty k sobě ladit
  • tyto velké plochy pojímat v neutrálních odstínech, a pokud chceme přidat akcent, pak stačí třeba max. 20 % z tohoto celku (příliš mnoho barevných akcentů v prostoru vypadá nesourodě)
  • je dobré si říci, zda budu vše ladit do studených, či teplých odstínů (pozor – všechny barvy mohou mít studený, nebo naopak teplý podtón, takže je např. teplá nebo studená žlutá)
  • pro začátečníky je ideální vzít si např. v nějakém hobby marketu kartičky barevných škál interiérových barev, které se jim líbí, a hledat vše do interiéru podle nich
  • rovněž pomohou vzorky látek nebo podlahoviny, kousky dřevěných dýh apod.
  • když máme vzorky základních vybraných barev a vytvoříme si svůj „colour board“, je dobré je umístit do prostoru a pozorovat, jak se barvy mění při různém denním světle a při umělém osvětlení
  • finální dojem dotvoří textilie, na nichž je možné se barevně "vyřádit"; později můžeme pouhou výměnou látek a potahů vytvořit úplně jiný prostor