Návštěva: Místo zimní zahrady přístavba

Elmhurst
Foto: Juliet Murphy

Autor:

Příběh tohoto domu je úzce spjat nejen s majiteli, ale i s architektem. Jejich osudy se při téhle rekonstrukci tak propletly a propojily, až to budeme muset vyprávět jako jeden celek.

Architekt Yaniv Peer (možná ho znáte i ze spolupráce s Janem Kaplickým, se kterým například spolupracoval na bohužel nerealizovaném koncertním centru v Českých Budějovicích) dostal tuhle zakázku vlastně náhodou. Jeho kamarád, který pracoval ve velké architektonické firmě, mu ji nabídl jako pro jeho firmu příliš malou, kterou se nezabývají. Architekt, byť v té době zaměstnaný v jiném studiu, ji přijal, založil vlastní firmu Iguana Architects, pod kterou by mohl dílo vést, a jel se podívat do domu ze třicátých let.

Původní stav:

Elmhurst
Elmhurst

Elmhurst
Elmhurst

Zde majitelé chtěli změnit přístavbu a zvětšit prostor bydlení. Dům ze třicátých let měl v přízemí směrem do zadního dvorku rozšíření pomocí zimní zahrady. Bohužel tam stála už dvacet let a její kvalita šla tak radikálně dolů, že majitelé už byli nuceni vše řešit. Nejenže do zimní zahrady teklo, v zimě byla zima a v létě horko, ale dveře už dokonce musely být z jedné strany přišroubovány k rámu, protože jednou vypadly ven, těsně vedle malého dítěte.

Majitelé se dvěma dětmi chtěli postavit něco víc než jen krabicovou přístavbu, zároveň toužili upravit a přistavět podkroví pro nové bydlení. Problém ovšem byly finance. Peněz neměli moc a chvíli to vypadalo, že vystačí akorát tak právě na přístavbu. Yaniv Peer se ovšem nevzdal. Navrhl novou přístavbu se střechou ve tvaru rozevřených křídel, která má postranní střešní okna. Ta tak mohou zachytávat sluneční svit, který jinak míří úplně jinam než na velké čelní okno do dvorku. Vhodným výběrem dodavatele se pak našly finance i na přestavbu podkroví.

Ostatně když přišel leden a stavba dostala od úřadů povolení, objevil se další problém. Vše muselo jít ráz na ráz, protože majitelé zjistili, že očekávají dalšího potomka. Yaniv Peer tak zaslal rezignační dopis svému zaměstnavateli a tuhle rekonstrukci vzal na plný úvazek. Jeho vlastní manželka navíc sama čekala dítě a do porodu zbývaly dva měsíce. Větší životní sázky si lze těžko představit.

Ekologicky

V hektickém spěchu příprav a stavby se snažil architekt myslet neustále na to, aby stavba byla možná co nejvíc přátelská, a to nejen vůči lidem, ale i přírodě. Střecha přístavby je tak zazeleněná extenzivní výsadbou, což jí nejen dodává příjemný efekt při výhledu z oken vyšších pater, ale zároveň přístavbu víc izoluje. Navržený interiér jak přístavby, tak i přestavby podkroví pracuje s přírodními materiály, využívá víc světla, barev… Ostatně to je na práci architekta poznat dodnes a vměstnal ji do termínu Biophilia, což je jakási komprimace z řeckých slov Láska k životu.

Ale zpátky k domu. S majiteli strávil desítky hodin u katalogů, pinterestu, v obchodech s obklady apod. Výsledek předčil očekávání. Majitelé jsou nadšeni. Tohle je bydlení přesně takové, jaké chtěli. Možná ještě o kus lepší. Yaniv Peer od té doby ušel už hodně dlouhou cestu, ale projekt Elmhurst je ten první – srdeční.

Komentáře

Načítám komentáře...