S flanelovou látkou se bezpochyby každý z nás již někdy setkal, a to v podobě povlečení, košil, pyžam či dalšího oblečení. Jedná se o hustě tkanou látku, jež má na jedné či obou stranách česání, které způsobuje, že flanel je nejen teplý, ale i měkký a příjemný na dotek. Flanely jsou velmi lehké a vyrábějí se buď v keprové, nebo plátnové vazbě. Díky své měkkosti a schopnosti udržet teplo se využívají nejčastěji právě na oblečení jako košile, domácí oblečení, povlečení nebo vnitřní strany některých spacích pytlů.

Základními materiály, ze kterých se flanel vyrábí, jsou bavlna s viskózou nebo vlna. Zatímco košile a povlečení se vyrábějí z bavlněných flanelů, vlněné látky slouží zejména k výrobě pánských zimních obleků z klasického flanelu.

Jak flanel ošetřovat?

Díky svým specifickým vlastnostem a také výrobě vyžaduje flanel také zvláštní péči. Sama údržba není náročná, ale je třeba držet se jistých pravidel.

Flanelové látky perte na 40-60 °C, vyšší teplota už by mohla poničit vlákna. Stejně tak je to i s odstřeďováním, které by nemělo překročit maximálně 800 otáček za minutu. Větší otáčky nenávratně polámou vlákna v látce, čímž dojde ke zkrácení životnosti materiálu, ale také ztrátě jeho specifických vlastností.

Prádlo i povlečení perte vždy naruby, což je důležité zejména, pokud je česáním upravená pouze lícová strana. V případě obou česaných stran se doporučuje praní rovněž naruby, aby byla zachována barva a měkké vlastnosti lícové strany. Vždy používejte šetrný prací prostředek, například prostředky pro praní dětského prádla.

Sušení v sušičce není problém, vybírejte však program pro citlivé látky, s nižší teplotou. Flanelové látky není nutné žehlit, pokud je dobře pověsíte, nebo hned po usušení v sušičce poskládáte. Nicméně žehlením docílíte toho, že vám flanelová látka vydrží dlouho hladká a příjemná.

Velké množství na výběr

Flanelové látky seženete bez problému jednobarevné i vzorované. Co se týče povlečení, není problém kromě klasického rozměru dnes koupit i prodlouženou délku, tedy rozměr 140 x 220 cm, nebo také tzv. francouzskou velikost 200 x 220, jež se hodí na dvoulůžko. Také košile i pyžama lze zakoupit pro muže, ženy i děti, které navíc tuto “chlupatou” látku velmi milují.