Na téma škodlivost svíček byla ve světě provedena řada vědeckých studií. Americká Agentura pro ochranu životního prostředí EPA v minulosti varovala před svíčkami vyrobenými z parafínu. Při jeho spalování se totiž uvolňuje toluen, nebezpečný formaldehyd a další karcinogenní látky, které mohou dráždit oči i dýchací ústrojí a škodí zejména alergikům a astmatikům.

Kritice byly podrobeny také svíčky vonné, do nichž se přidávají různé aromatické látky. Ty mohou být samy o sobě neškodné, procesem hoření se z nich ale mohou uvolňovat do okolí škodliviny.

Podle umírněných lékařských doporučení se parafínových a vonných svíček nemusíme zcela vzdávat, pokud je pálíme jen příležitostně, a to v dobře větrané místnosti (ovšem nikoli v průvanu), a nezavíráme se s nimi v koupelně či jiném uzavřeném pokoji. Rovněž bychom je neměli zapalovat v přítomnosti kojenců a malých dětí. Pozor také na knot - ten by neměl "čoudit". Pokud se tak stane, je třeba svíčku uhasit a knot zkrátit.

Bezpečnou alternativou je jistě používání svíček vyrobených ze včelího vosku, případně z vosku sójového, kokosového nebo konopného. Na druhé straně vás ale určitě potěší výsledky výzkumu Státního zdravotního ústavu, který před pěti lety prověřoval 14 svíček nakoupených v běžných obchodních řetězcích. Škodlivé látky se z nich při čistém hoření uvolňovaly jen v minimálním množství, které by mohlo vadit pouze alergickým osobám. Teprve v momentě, kdy se svíčka topí ve vosku nebo čoudí knot, se do okolí dostává velké množství prachu. Pokud tedy netrpíte alergií nebo astmatem, občasné zapálení "obyčejné" svíčky by vaše zdraví nijak ohrozit nemělo.