Známe to snad všichni, ať přijdeme domů po náročném dni, nebo se jen vrátíme z procházky se psem, uvelebit se na gauč nebo se příjemně posadit do křesla je pro nás zasloužená odměna. Mikroplyšových dek jsou po celý rok plné pulty supermarketů. Je však mikroplyš to, co vás za studeného podzimního odpoledne nejlépe zahřeje? I v případě dek a přehozů se stejně jako u povlečení vyplatí sáhnout po přírodních materiálech. Na poctivou huňatou deku s vysokým podílem bavlny se budete domů těšit. Díky přírodním materiálům jsou deky příjemnější na dotyk, lépe odvádějí vlhkost a při pohybu neelektrizují.

Stylové pohodlí

Současné moderní interiéry jsou stále častěji zařizovány v jednoduchém a čistém stylu. Stylové textilie, například v podobě autentických skotských plédů s třásněmi, dokážou spolehlivě zútulnit i minimalistické zařízení obývacího pokoje či ložnice. Skotské plédy jsou v mnoha ohledech velmi praktické, hodí se jak na podzim a na zimu domů ke krbu či k televizi, tak třeba i v létě při chladných večerech na terase. Kromě minimalistických interiérů stylově doplní i klasické interiéry.

Tip: Bavlněné a jiné deky perte na 30 °C s jemným pracím prostředkem na (stálo)barevné prádlo. Zvolte nízké otáčky, aby nedošlo k nadměrnému pomačkání. Po vyprání ihned vyjměte z pračky, důkladně rozklepejte a nechte sušit na dobře větraném místě. Deky nežehlete. Před prvním použitím je třeba deku jednou až dvakrát vyprat, aby došlo k odstranění volných vláken z výroby.

Mějte (nejen) nohy v teple

Novinkou značky Matějovský, kterou si zamilujete na první dotek, je kolekce velurových prostěradel. Toto kvalitní prostěradlo, které je k dostání v šesti decentních barevných provedeních, si vás získá svým sametově jemným a dokonale hebkým povrchem. „Jedná se o jemně střižené froté - smyčkovou tkaninu, vyrobenou kombinací 80 % bavlny a 20 % polyesteru. Přičemž smyčku tvoří bavlna, z polyesteru je pouze podklad, na kterém je smyčka zachycená,“ komentuje nový výrobek Alena Samková, ředitelka firmy Matějovský, tradičního českého výrobce ložního prádla a bytového textilu. Velurová napínací prostěradla mají vysokou gramáž 200 g/m2 a patří mezi materiály, které se nežehlí. Můžete je kombinovat s povlečením z bavlny a krepu deluxe. Výška boku prostěradel je 30 cm, což potěší majitele vysokých matrací.

Všechna prostěradla jsou opatřena všitou gumou pro delší životnost a lepší stabilitu. Prostěradlo můžete prát v pračce, doporučená teplota je 40 °C. „Před prvním použitím je třeba froté prostěradlo alespoň dvakrát důkladně vyprat v pračce na 40 °C, na dlouhý prací program s příslušným pracím prostředkem, nejlépe odděleně, aby byly dobře odstraněny zbytkové barvy a nečistoty z výroby. Prvním vypráním také dojde k uvolnění volných vláken a ke zpevnění smyček v tkanině, což zaručí lepší vzhled a delší životnost,“ radí Alena Samková. Při praní velurových prostěradel nepoužívejte aviváž – ta na povrchu vláken vytvoří tenký film, který ničí jemnou smyčkovou strukturu. Tato doporučení platí i po froté výrobky. Smyčkovou strukturu ničí také žehlení, z tohoto důvodu froté prostěradla nikdy nežehlete. „Sušení v sušičce nedoporučujeme, ale je možné. Pokud se pro sušičku rozhodnete, zvolte šetrné delší sušení na nízkou teplotu. Prostěradla nevyvářejte, nemandlujte ani nebělte,“ doporučuje Samková.

Tip: Jak vybrat správný rozměr napínacího prostěradla? Například na matraci o rozměrech 180/200 cm je určeno prostěradlo 180/200 cm. Na jednolůžkovou matraci je určeno prostěradlo 100/200 cm (i pro 90cm matrace).