Například žlutá barva je spojována se sluneční září, energií a pozitivní náladou. Ve žlutě vymalované místnosti bychom se proto teoreticky měli cítit šťastně a vesele, ve skutečnosti nás však jasný odstín žluté může rušit, a dokonce v nás vyvolat agresivitu. Psychologické studie třeba dokázaly, že miminka ve žlutých pokojích více pláčou. Jasná žlutá totiž nemusí připomínat jen příjemné sluníčko, ale také nebezpečné plameny ohně.

Podobně se to má i s barvou červenou, která se v interiérech používá spíše jako doplňující akcent. Bylo prokázáno, že červená barva zvyšuje krevní tlak i srdeční frekvenci a stimuluje k aktivitě, takže se nehodí do poklidného domova, kde chcete relaxovat. V červeném pokoji byste si připadali jako býci v aréně a tato podrážděnost by vyvolávala časté hádky. Trocha červené však neuškodí v kuchyni pro povzbuzení chuti k jídlu - tedy pokud zrovna nepodstupujete redukční dietu.

„Na velkých plochách používejte barvy objevující se v přírodě. Na ty jsme evolučně zvyklí. Jsou uklidňující a dlouhodobě působí na psychiku člověka velice pozitivně,“ radí bytová designérka Ana Alačkova. „Úlety pak použijte na dekorace, které můžete časem vyměnit. Když si pořídíte černožlutý ručník do bílé koupelny, tak to bude cool. Opačná varianta vás asi přivede do blázince.“

Jednou takovou přírodní uklidňující barvou je zelená. Zatímco její světlé tóny se hodí do kuchyní a jídelen, protože v nás vyvolávají asociaci čerstvé zeleniny, tmavší zelenou využíváme v obývacích pokojích a ložnicích, kde chceme mít klid. S relaxací a harmonií je spojována také modrá, která nás prý navíc intelektuálně stimuluje, a proto je vhodná třeba do pracovních koutů. Ale pozor, kombinace modré a zelené v dětských pokojích je údajně spojena s častějším zapomínáním domácích úkolů. Možná tedy uklidňuje až moc...

Pozoruhodnou barvou je fialová; tradičně ji spojujeme s duchovním světem a církevními obřady, a tak by asi nikoho nenapadlo, že právě tato barva bude v ložnicích utužovat partnerské vztahy, jak to naznačily psychologické studie. Je ale možné, že partnerům svou duchovní podstatou připomíná hodnotu věrnosti a duševního pouta. A tak to skutečně může fungovat.

Nezapomínejme ovšem, že výběr barev do interiéru musí být v souladu i s náturou jednotlivých kultur. Člověk, který vyrostl ve Skandinávii a obdivuje filmy Ingmara Bergmana, si bude připadat v indickém příbytku plném pestrobarevných koberců jak Alenka v říši divů. Naopak Ind odkojený rozjásaným Bollywoodem by v černobílém skandinávském interiéru nejspíš propadl depresi. Všimněme si třeba, že přestože mladší generace Čechů tíhne k moderně, často u nás slyšíme: „Je to hezké, ale... nešlo by to trochu zútulnit?“ Jako bychom měli tendenci dodat minimalistickým interiérům barevné akcenty a vzory, kterými domov zútulňovaly naše maminky a babičky. Z psychologického hlediska je to logické - připomíná nám to dětství a navozuje pocit bezpečí.