Klasické dveře mají v domě či bytě jistě své pevné a nezastupitelné místo, neboť rozdělují jednotlivé místnosti a dopřávají svým obyvatelům jisté soukromí. Nicméně i v jedné místnosti lze pracovat s různými kouty a zónami a k jejich oddělení od ostatního prostoru se skvěle hodí například japonské posuvné stěny, paravány nebo dělicí příčky z různých materiálů. Můžete je využít ve velkých prostorách stejně dobře jako v malometrážních bytech.

Příčky či posuvné stěny mohou sloužit zároveň jako paravány k převlékání. Mohou některé části bytu příjemně zastínit a vytvořit v nich pocit soukromí, většího klidu a útulnosti, mohou sloužit jako izolace například proti průvanu či vytvořit stín například ve spací zóně. V některých případech oceníme, pokud můžeme zóny oddělit pouze dočasně, jako jsou právě spací prostory, cvičební nebo pracovní prostor atd. Zde by se určitě nehodily pevné příčky, s nimiž nelze hýbat. Dělicí příčky ze zajímavých materiálů nejenže splní tuto funkci, navíc budou vypadat designově velmi zajímavě.

Jaké materiály máme na výběr?

Zvolený materiál a také barvy hrají při výběru velkou roli. Často, a to zejména v malých prostorech, je třeba, aby oddělené zóny zůstaly opticky otevřené a jakoby součástí celé místnosti. V takových případech je vhodné využít například sklo, grafosklo s nějakým zajímavým motivem, kovové mřížky propouštějící světlo, sklo s fólií, nebo například provazové či dřevěné mřížky, po kterých se mohou pnout rostliny. Rozhodně nedoporučujeme dřevěné či kovové celoplošné stěny, jež opticky prostor zmenšují a zároveň velmi zatemňují.

Výhodou celoplošných skleněných stěn je zejména to, že kromě toho, že propouštějí dostatek denního světla, velmi dobře izolují zvuk od okolí. Plasty, kovy a kompozity rovněž propouštějí světlo i zvuk a navíc u nich můžeme vybírat z velkého množství barev i vzorů, hodí se do moderních prostor i retro místností, romanticky či minimalisticky laděných, jejich využití je velmi široké.

Dřevo díky své optické i pocitové měkkosti a útulnosti upotřebíme téměř v jakémkoli klasickém interiéru. Skvěle se hodí jako knihovna oddělující například kuchyň od obývacího pokoje nebo jako stěna do dětského pokoje. Můžeme jej rovněž využít jako základ pro květinovou stěnu.

Samozřejmě není ani neobvyklé kombinovat dohromady několik materiálů najednou, jako například kov či dřevo se sklem nebo dřevo s plastem.

Které prostory lze oddělovat?

Jednoduše řečeno přepažit je možné téměř jakýkoli prostor. Velmi oblíbené je oddělení spací části, pokud je například součástí obývacího prostoru, nebo zóny v dětském pokoji, který sdílí více dětí. Takovéto příčky či posuvné stěny jsou velmi vítané, protože umožňují o trochu více soukromí všem.

Rovněž časté bývá oddělení zádveří, protože izoluje interiér, aby dovnitř netáhlo při otevření vchodových dveří. Sem se samozřejmě dobře uplatní celoplošné stěny či příčky z kompozitů, dřeva či kombinace například kovu a skla či plastu apod.

Nezapomínejme ani na oddělení kuchyňské části od obývacího pokoje či jídelního koutu. Sem se může hodit například květinová stěna, ale časté bývá oddělení pouze částečné menší či nižší stěnou, aby ten, kdo pracuje v kuchyni, neztratil kontakt s ostatními členy domácnosti či návštěvou, jež se pohybuje právě v pokoji či sedí u jídelního stolu.

Specifické požadavky bývají na oddělení obytných a úložných prostor. Zde bývají rovněž často voleny celoplošné, často posuvné stěny z pevných a světlo nepropustných materiálů. K oddělení knihovny či pracovny se výborně hodí dřevěné příčky či stěny, které vypadají velmi stylově a elegantně, obzvláště jsou-li z exotického dřeva.