Návštěva domu na Vysočině

Staré Bříště

Autor: Archív Interiér roku

Původní statek uprostřed obce na Vysočině padl k zemi. Místo něj vyrostly dvě nádherné nové stavby – dům pro bydlení a stodola. Pojďme se podívat na tu parádu z dílny Pavla Machara a Radka Teichmana.

Pozemek leží na hraně svahu v centru malé obce na Vysočině. Je to místo s geniem loci a zranit ho vložením nesourodého prvku by byla škoda. A tak vznikl dům, který moderně reaguje na původní styl staveb.

Dům má podél jihozápadní fasády kryté zápraží, vstupuje se středem půdorysu s průhledem na rybník. Obytný prostor s kuchyní je částečně otevřený do krovu, je v něm krb, výseky krajiny vstupují dovnitř velkými nedělenými okny. Na levé straně přízemí je hlavní ložnice. Schodišťová hala v těžišti domu propojuje přízemí s ochozem v podkroví, kde jsou další dva pokoje s koupelnou. Interiér na míru byl realizován příbuzným majitele, převládá bílá barva, modřínové a dubové dřevo. Vizuální klid nekonkuruje krajině. Interiér je nedílnou součástí stavby jako celku. Materiálová paleta je logickým pokračováním exteriéru v kombinaci bílé omítky a dřeva. Záměrem autorů bylo vytvořit neutrální prostředí, které vizuálně nekonkuruje okolní krajině, je nadčasové a nabízí vizuální klid.

Na podlaze v obytných místnostech jsou použita dubová prkna, ve vstupní hale, koupelnách a sklepě je realizován broušený cementový potěr Cemflow. Okna jsou modřínová s finskou bělenou lazurou, nábytek na míru je v kombinaci bílého laku s běleným modřínem. Koupelny jsou světlé neutrální, materiálově navazují na ostatní místnosti v domě, navíc se v nich uplatňuje bílá keramická mozaika a umyvadla z litého betonu.

Architekti domu navrhovali veškerý atypický nábytek včetně na míru vyrobeného jídelního stolu a asistovali klientovi s výběrem volně stojícího nábytku (Ton, Sits) a osvětlení (Artemide, Muuto a další).

Technické prostory se nachází ve sklepě, vytápění je pomocí kotle na pelety. Na sklep navazuje cihlový klenutý sklípek navržený stavitelem. Stodola slouží pro parkování a skladování. Dům byl postaven místním zedníkem podle jednoduché dokumentace.

  • Autor: MACHAR & TEICHMAN
  • Spolupráce: Štěpán Svačina
  • Zastavěná plocha: 125 m2 dům, 80 m2 stodola

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty, a to v sedmi kategoriích. Soutěž je vyhlášena pod záštitami Senátu Parlamentu ČR, Ministerstva kultury, Ministerstva průmyslu a obchodu a Magistrátu hl. města Prahy. Pořadatelem je Institut bytového designu. Časopis a webové stránky DŮM A ZAHRADA jsou mediálním partnerem.

S vítězi kategorií, finalisty i nejzajímavějšími soutěžícími za rok 2018 postupně čtenáře seznamujeme na našich stránkách. Více informací o soutěži zde.

Komentáře

Načítám komentáře...