Vládnoucí barvou severského stylu byla po dlouhá léta bílá, snad aby vykompenzovala chybějící světlo v zimním období, které je v severní oblasti evropského kontinentu skutečně temnější než u nás. Skandinávci si však poslední dobou začali libovat i v černých či tmavě šedých plochách, takže celobílá výmalba už není diktátem. Velká porce černé určitě není pro každého a do některých domů se ani nehodí. Jedna černá stěna nebo její část nicméně může místnosti dodat zajímavou strukturu.

Jak bílá, tak černá jsou neutrálními barvami, na kterých vyniknou výrazněji zbarvené doplňky. V zimním období půjde hlavně o hřejivé povlečení, závěsy a plédy, které můžeme zvolit klidně v barvách pastelových, ovšem vždy tak, aby k sobě vzájemně ladily.

Skandinávci si potrpí na přírodní materiály, takže dřevěná podlaha bude určitě upřednostněna před linem potaženým celoplošným kobercem. U nás se většinou využívá laminát, protože je podstatně levnější a není třeba ho ničím natírat. Obě varianty nicméně dají skandinávské ložnici správný vizuální základ.

Hřejivý dojem v zimním období dotvoří kusový koberec s vyšším vlasem nebo imitace kožešiny, na kterou při vstávání z postele bez obav našlápnete bosou nohou. Na léto tato předložka může z ložnice zcela zmizet, a místnost se naopak zcela odlehčí.

Nábytkem se ve skandinávské ložnici šetří, většinou je omezen na stolečky s lampami a nízké skříňky. Z praktického hlediska ale nějaké pořádné úložné prostory v ložnici potřebujeme, takže volíme nenápadné vestavěné skříně, které téměř splynou se stěnami. Heslo "méně je více" se uplatňuje i při výběru dekorací. V menší místnosti stačí jedna výrazná dekorace na místo pěti drobných, přičemž k dekoračním účelům může sloužit i pěkně vzrostlá pokojová rostlina.