„Rozsviť si světlo, zkazíš si oči,“ slýchali jsme jako děti od rodičů, když jsme v pološeru mžourali na řádky poutavých románů. A jak teprve dospělí vyváděli, když nás přistihli s knížkou a baterkou pod peřinou v době, kdy jsme už měli dávno spát! Dneska jsme už velcí a zodpovědní, takže vhodné osvětlení k četbě vybíráme sami. Ale stejně se radši zeptáme, co nám doporučí odborníci.

„Na čtení obvykle stačí nižší intenzita světla, přibližně kolem 300 lumenů. Pro děti je lepší zvolit silnější světlo, přibližně 500 lumenů,“ uvádí Lukáš Rymer, odborník na osvětlení z firmy LED Solution. Napětí v očích a únava je podle něho způsobená spíš přílišnou intenzitou osvětlení, která je pro člověka nepřirozená.

Příliš ostré světlo se obecně nehodí pro večerní chvíle, kdy se už pomalu chystáme spát. Nabuzuje v nás aktivitu a klame organismus zdáním, že je ještě den. Člověk pak může mít problém s usínáním a naruší se jeho biologický rytmus.

Podobně můžeme uvažovat i při volbě barvy světla. Zatímco studené bílé světlo podporuje bdělost a oceníme ho po ránu v koupelně, když se potřebujeme rozkoukat, na čtení před spaním si raději posvítíme žárovkami s teplejším, žlutým zabarvením okolo 3 000 Kelvinů. Takové světlo je uklidňující a nenamáhá oči.

Každopádně se vyplatí, když si pořídíte lampu, u které je možné intenzitu a barvu světla měnit podle potřeby, aby vám bylo osvětlení vždy příjemné. Nezapomeňte také na správné umístění lampy, aby světlo mířilo tam, kam potřebujete.