Důležité je probrat i historii domu. Není tak stará. Zde v bosenském Sarajevu stojí už od osmdesátých let minulého století. Ovšem v průběhu let byl přestavován, přistavován, opravován. Vše živelně reagovalo na okamžité potřeby – ať to byla válka, nebo osoba na vozíčku. Ovšem všechny úpravy znamenaly znepřehlednění, zneprůchodnění, obtížné využívání.

Proto byl vytvořen společností Project V Architecture návrh, který zcela upraví celý dům pro vhodné používání, a to jak přístavbou, tak i rekonstrukcí stávající budovy. Fáze jsou dvě. Tu první vám představíme dnes. Druhá bude pokračovat v roce 2020.

První část je vyloženě dostavba domu, kdy k boční stěně původního domu byla připojena část se šikmou střechou, která v sobě obsahuje zajímavý prostor. Je vysoký a otevřený a horizontálně je rozdělený jen minimálně, když v patře je jen ochoz a malá odpočinková zóna. Stěny jsou dřevěné a ukrývají skříně, technické zázemí a výřezy pro okna, která se dají využívat pro sezení. Také tu je sedačka pro odpočinek, rozložitelná do dvojlůžka. Není to samoúčelné. V budoucnu se počítá, že v této části bude bydlet pečovatelka o vozíčkáře. I proto tato část vlastně není samostatným obývacím pokojem ani jídelnou. Je to jen jakési rozšíření, které se může i nemusí využívat.

Práce budou pokračovat s druhou částí přístavby, v níž bude kuchyň, a rekonstrukcí domu. Kompletní rekonstrukci interiéru doplní i úplná rekonstrukce obálky domu.