Ohledně vánočního úklidu se můžeme pročíst spoustou článků na internetu nebo v ženských časopisech a dobře víme, že mnoho z těch rad zní sice pěkně, ale právě v naší domácnosti úplně nefungují.

Představa několika dní, které trávíme úklidem podle rozpisu (jeden den okna a radiátory, další den čištění koberců a sedačky, pak vymývání poliček v lince a kompletní mytí skla a porcelánu, v neposlední řadě důkladné čištění koupelny a kuchyně atd.), nás spíš děsí, než uklidňuje a o zapojování ostatních členů rodiny do úklidu ani nemluvě. Zpravidla to nejhorší stejně zbyde na nás a v období vánočních svátků tak nakonec odpočíváme po šílené honičce totálně unavení. Ale jde to udělat jinak?

Nemusíte na to být sami

Využijte nabídky na trhu a pozvěte si paní na úklid nebo přímo úklidovou firmu. Ať už jen na mytí oken, nebo koberců a čalounění, nebo dokonce na kompletní úklid domácnosti. Není potřeba, abyste se honili a snažili se zvládnout úplně všechno. Co je však důležité, měli byste si úklid objednat co nejdříve, neboť poptávka je velká a mnoho firem má již obsazené všechny termíny do Vánoc, takže shánět nějakou firmu až v prosinci by se vám nemuselo vyplatit. Finančně vychází kompletní úklid celé domácnosti kolem 2 až 4 tisíc korun v závislosti na velikosti bytu a také na tom, co všechno budete od firmy požadovat. Pokud si objednáte paní na úklid, ceny se pohybují přibližně od 150 do 300 korun na hodinu, ale opět záleží na domluvě.

Přestaňte si dělat z bytu skladiště

Kdy jindy se hodí probrat domácnost než právě před svátky? Neschovávejte si neustále doma hromady věcí s tím, že je jednou využijete. Pokud jste je za celý rok nevyužili, pak pravděpodobně k tomu už ani nedojde. Máte-li někoho, komu by se mohly hodit, darujte mu je. Pokud jsou to nové věci, můžete je využít jako dárek, aspoň máte o starost méně. Pokud pro ně nemáte využití, třeba najdou své uplatnění na charitě.

A co vaše lednička a spíž?

Před Vánocemi mají lidé tendence nakupovat spousty jídla a zásobit se na svátky. Je to také ale šance projít si zásoby, které máte doma, abyste nemuseli zbytečně nakupovat. Zbavte se prošlých nebo téměř prošlých potravin. Pokud máte doma potraviny, které jsou v pořádku, ale víte, že je konzumovat nebudete, můžete využít tzv. potravinové banky, kam jídlo donesete, a bude přerozděleno potřebným. Alespoň uděláte dobrý skutek.

Před Vánocemi si udělejte jídelníček a naplánujte si, co opravdu potřebujete nakoupit, aby se vám opět v lednici nebo spíži nehromadily zbytečnosti.

Jak zmenšit hromady nádobí?

Naše společnost považuje Vánoce za svátky přejídání se, to znamená i za období, kdy se neustále vaří, peče, a tím pádem se i špiní hromady nádobí. Ale naši předkové vnímali zejména dobu před svátky jako období půstu. Pokud si tuto myšlenku vyzkoušíte, budete mile překvapeni nejen blahodárným účinkem na vaše zdraví, ale najednou zjistíte, že nepotřebujete denně mýt hromady nádobí. Jednoduchá jídla nejlépe z jednoho hrnce a pánvičky (polévky nebo různé směsi zeleniny s kuřecím masem a rýží apod.) zabrání tomu, že byste museli stát u sporáku hodiny a pak ještě čistit půlku kuchyně a mýt spousty nádobí.

Psychika hraje velkou roli

Poslední naše doporučení není přímo o úklidu, ale svoji roli zde hraje také. Uklizený domov je určitě důležitý, abychom se v něm cítili dobře, ale není a nemělo by to být jediné měřítko spokojených Vánoc. Myslete i na sebe. Choďte s rodinou na procházky, jděte do města dát si něco dobrého a podívat se na vánoční trhy nebo jen brouzdejte parkem. Užijte si předvánoční atmosféru a vánoční výzdobu okolo vás. Přestaňte spěchat a dělejte pouze to nejdůležitější. Vánoce nejsou o naklizeném a naleštěném bytě, ale o pohodě v duši.